Spelklubb ska hjälpa hemmasittare tillbaka till arbetsmarknaden

Ett spelhus som riktar in sig på gaming kan bli verklighet i Mölndal. Just nu pågår en förstudie där ungdomar i kommunen får svara på frågar om sitt spelande. Tanken är att skapa sociala sammanhang och nå ut till hemmasittare.

ANNONS

Är du intresserad av att spela data- eller tv-spel? Det är en av frågorna som unga personer i åldrarna 12–25 år uppmanas att svara på i en enkät från Mölndals stad. Syftet är att kartlägga ungas intresse för gaming och hitta nya vägar för att hjälpa bland annat hemmasittare – personer som inte tar sig från hemmet.

– Vi ser att det är många som sitter och spelar och det är den enda sysselsättningen de har. Från vuxenvärlden så ses ju inte det som något bra men man kan bygga på färdigheterna de har genom spelandet och då föra dem tillbaka till utbildning eller arbete, säger Mirjam Rissanen Hjorth, verksamhetsutvecklare på utbildningsförvaltningen.

ANNONS

LÄS MER:Träningen framför datorn är över – nu är Team Spirit tillbaka på isen

Projektet kallas Spelklubben och i nuläget pågår en förstudie för att kartlägga ungdomars spelande och intresse kring gaming.

– Vi vuxna känner inte till den här världen, jag är urkass på den men ungdomarna vet mer så det är dem vi måste fråga.

Stort samarbete

Inom projektet är flera förvaltningar med och samarbetar. Socialtjänsten, vård och omsorg, kultur och fritid samt utbildningsförvaltningen.

– Vi fyra förvaltningar tänkte att kan vi starta något ihop och målgruppen är ganska bred. Förstudien är ett sätt att undersöka om det är möjligt.

Förvaltningarna stöter ofta på ungdomar som hamnat i utanförskap och ofta är det kopplat till spelade.

– Målet är att få till en bra samverkan för ungdomar i utanförskap eller som riskerar att hamna i utanförskap. Ofta handlar det om ungdomar som inte har examen från gymnasiet för har man ingen examen så risker man för varje år som går att hamna i utanförskap.

LÄS MER:Mikael Börjesson från Lindome skapar ett eget rollspel: Dunder & Drakar

Tanken är att det ska finnas ett fysiskt ställe som ungdomarna kan träffas på.

– Man ska inte sitta online och spela hemifrån. Det är inget fel att spela och ha umgänge online men du behöver den andra arenan också för att kunna integreras i samhället och bli självförsörjande.

Social samvaro

Martin Wramsby är projektledare för Spelklubben och förutom enkäten så har han fått information genom djupdykande intervjuer.

– Jag har arbetat med ungdomar i större delen av mitt yrkesliv och jag blir förvånad att många av dessa ungdomar är mer intresserade av just den fysiska sociala samvaron. Jag trodde att tekniken skulle vara mer efterfrågad än vad den verkar vara, säger han.

LÄS MER:Karin och Signe finns som stöd för Mölndals ungdomar

Ungdomar kan hitta människor att spela med från hela världen genom att koppla upp sig online. På nätet har de länge haft möjligheten att träffa andra människor men aldrig fysiskt.

– De berättar att de kan sitta och spela på en gammal konsol och det hade varit helt okej. Det är mer en mötesplats för att prata om sina intressen som efterfrågas för det saknas sådana fysiska plattformar.

Drömmen

Den 5 december är sista dagen att svara på enkäten. Sedan ska svaren analyseras och inom några månader ska ett resultat presenteras. Det är flera steg kvar innan något kan bli verklighet men ambitionen är tydlig.

– Min absoluta dröm är att vi har ett gaminghus där olika verksamheter huserar. Det kan vara en fritidsgård eller en lägerverksamhet. En plats där vi jobbar tillsammans med ungdomarna för att få dem tillbaka till rutiner, studier och sociala sammanhang som de inte har varit i på flera år, säger Mirjam Rissanen Hjorth och fortsätter:

LÄS MER:Förbjudet drömyrke i Syrien kan bli verklighet i Mölndal

– Syftet är att få en effekt och att de kan bli självförsörjande samhällsmedborgare.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS