Tufft år för kulturen: "En viktig del av livet försvinner"

Inställda konserter, igenbommade lokaler och föreningar som har svårt att överleva. Det har varit ett tufft år för många kulturutövare i kommunen. Om inte läget förbättras tror både Mölndals stad och föreningarna att det kommer krävas mer stöd.

ANNONS
|

Utanför Mölndals stadsmuseum är det kallt och blåsigt. Det närmar sig jul och dörrarna är låsta.

– Här var det helt öde i dag, säger Astrid Ekermo.

Hon är kultursamordnare i Mölndals stad och jobbar nu, som så många andra, enbart hemifrån. Den 18 december stängde stadens kultur- och fritidsverksamheter, som fritidsgårdar, bibliotek och idrottsanläggningar. Stadsmuseet har varit stängt längre än så – sedan början av november.

Under 2020 har såväl kommunen som föreningar, konstnärer och artister har fått tänka om. För Astrid Ekermo har arbetet bland annat handlat om att stötta lokala kulturutövare.

– Det har varit ett hårt slag såklart. Föreningarna som ska erbjuda mötesplatser, arrangera och bjuda in publik, de kan inte göra det nu. De drivs av ideell kraft och energi, och där försöker vi stötta upp så att den energin kan finnas kvar. När det gäller de professionella kulturutövarna så har många haft tillgång till nationella stöd, men inte alla. Stöden täcker inte hela förlusten heller, och kan inte ersätta publikmötet eller faktumet att de inte kan utöva sin verksamhet, säger Astrid Ekermo.

ANNONS

Hon nämner också alla scenarbetare, tekniker och andra som över en natt stod utan arbeten.

– De ingår i den infrastruktur som är så viktig för kulturlivet, säger hon.

Inställda arrangemang

En av arrangörerna som påverkats är Irène Sjöberg-Lundin. När smittspridningen tog fart i våras beslutade hon sig för att ställa in alla evenemang i Kvarnbyn.

– Sista konserten i Katakomberna i Kvarnbyn blev med bandet West of Eden, som spelar irländsk musik, lördagen 7 mars. Coronan hade ju då drabbat oss och det kom rapporter om smittade runt om i hela världen, så den här lördagen upplevde jag själv som väldigt speciell, nästan en föraning av att nu blir ingenting sig likt, säger hon.

När pandemin inte ebbade ut fick hon skjuta upp även höstens konserter.

– Så fort vaccin gjort sin nytta och coronan förhoppningsvis dör ut så kommer konst- och konsertlördagarna att starta upp igen. Kommunens stödbidrag finns kvar och väntar på att kunna användas, säger Irène Sjöberg Lundin.

Hon tror att kulturen kommer bli ännu viktigare då, när det går att mötas fysiskt igen.

– Digitala kulturupplevelser i all ära, och tack och lov att vi haft den möjligheten, men visst längtar vi efter den fysiska upplevelsen. Man vill känna musiken, dansen, konsten, och vara bland människor igen. Uppleva kultur tillsammans, säger hon.

Ekonomiska förluster

För att stötta kultur- och idrottslivet delade Mölndals stad nyligen ut ett extra krisstöd till föreningar och studieförbund. Konstkollektivet var en av föreningarna som fick ta del av pengarna.

– Det betyder jättemycket för oss, säger Franck Olofsson, som är kassör i föreningen.

Även om situationen är tuff så tror han att Konstkollektivet kommer klara sig.

– Det är klart att om vi inte kan komma tillbaka till vår ordinarie verksamhet så är det ju ett problem, men jag hoppas ändå att vi ska kunna gör det så småningom. När det blir möjligt igen så tror jag att det finns ett uppdämt behov från kulturarbetare som vill komma igång och driva olika projekt, och då är vi en bra plattform för det, säger Franck Olofsson.

Teaterhuset är en annan förening som fått kämpa under året, på grund av inställda evenemang och uteblivna publikintäkter.

– Ekonomiskt har vi ju haft en stor oro men stödet från kommunen gör att vi klarar oss för tillfället, och det är vi otroligt tacksamma för. Men vi är osäkra på när ska kunna starta verksamheten igen. Vi har fått säga upp vår administratör och har minskat våra lokaler, säger kassören Sara Samuelsson.

Hon berättar att de höll igång kursverksamheten för barn och unga så länge de kunde, men när det blev hårdare restriktioner i oktober kunde de inte ta emot ungdomarna längre.

– För många är det en viktig del av livet som försvinner. Vi följer restriktionerna och hoppas att vi kan komma igång så snart som möjligt.

Kommer Teaterhuset att klara sig?

– Ja, det är vår förhoppning. Kommunen har varit väldigt behjälplig med krisstöd, och vi känner oss trygga med att de är medvetna om vår situation. Sen hoppas vi att det kommer nya stödpaket till kulturen. Inte bara till yrkesutövarna utan även till oss föreningar.

Glenn Grimhage (L) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han säger att politikerna gör vad de kan för att stötta kulturen. Satsningarna har också uppmärksammats av fackförbundet Vision, som utsåg Mölndals stad till årets Kulturkommun 2021.

 – Nu pekar ju mycket på att den här situationen kommer pågå en bit in i vår. Vi kommer finnas där och stötta föreningslivet hela vägen, säger Glenn Grimhage.

Han säger att föreningarna ska kunna söka mer krisstöd, men hur mycket pengar det handlar om är inte klart.

– Det är för tidigt för att prata summor, men vi har hittat en bra modell nu som är transparent och rättvis. Det kommer bli en ny ansökningsperiod i början av nästa år.

När det gäller professionella kulturutövare är läget mer osäkert. I somras delade Mölndals stad ut tio extra kulturstipendier, på 10 000 kronor styck, som gick till lokala konstnärer och kulturarbetare.

– Vi kommer att fortsätta titta på hur vi kan stötta dem. Vi tar vårt ansvar, men jag hoppas att det blir mer regionalt och statligt stöd till kulturen. De stöd som delats ut har inte alltid nått mindre, lokala kulturutövare, säger Glenn Grimhage (L).

Kommer coronan få några långsiktiga konsekvenser på Mölndals kulturliv?

– Jag hoppas inte det. Det är anledningen till att vi försökt stötta föreningslivet så mycket vi kan, så att inte aktörer och föreningar behöver lägga ner.

Kultursamordnaren Astrid Ekermo håller med.

– Det skulle vara väldigt svårt för oss att borga för en kreativ kommun om alla våra kulturarbetare behöver söka nya arbeten eller söka sig till andra kommuner. Det är därför det är så viktigt att stötta upp i en sån här period.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se

ANNONS