Fredrik Hofflander skriver om hur man borde tänka när man väljer utbildning.
Fredrik Hofflander skriver om hur man borde tänka när man väljer utbildning. Bild: Tobias Holmgren

Vilken utbildning ger dig högst lön – det är inte den viktigaste frågan

Jag tänkte med hjärnan i stället för hjärtat när jag gav mig ut i vuxenlivet. Det var det dummaste jag gjort.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Kollegan Amanda Karlsson skrev en mycket intressant artikel tidigare i veckan. Här hittar du hennes gedigna genomgång av alla vuxenutbildningar i Mölndal – och vilka du borde välja om du vill försäkra dig om att få ett riktigt fett lönekuvert någon gång i framtiden.

Nu ska jag säga något jag inte brukar säga om journalistiken i Mölndals-Posten: Ta den där artikeln med en nypa salt, ungdomar!

Jag ändrade mitt yrkesval

En gång för mycket länge sedan var jag själv 18 år och på väg att ta studenten. Jag stod där som en frustande galopphäst i startboxen, redo att explodera mig rakt in i vuxenvärlden.

ANNONS

LÄS MER:Orosmolnen svävar över Ikeas stora projekt i Kållered – vad hade Kamprad sagt?

Det gjorde jag också – på dummast tänkbara sätt. Den ekonomiska girigheten drabbade mig och förde mig bort från yrkesvalet jag egentligen hade bestämt mig för flera år tidigare. Journalist alltså.

I stället placerade den mig i ett fack som varken jag själv eller någon i min närheten kunnat förutse. Systemvetarkille!

It-branschen stod inför en guldålder

Jag gjorde min läxa och noterade att it-branschen tycktes stå inför en guldålder. Jag gav långfingret åt journalisthögskolan och fördjupade mig i stället i systemarkitektur, programmering, modelleringsprocesser... Ja, där någonstans kände jag att saker började gå överstyr.

Jag minns hur jag satt i en föreläsningslokal och lektorn med högtidlig min kungjorde namnet på sin favoritanalysmetod. Den hette Catwoe. CATWOE!

LÄS MER:Liz Blank betydde mycket för många tack vare Gamla goa Mölndal – vila i frid!

Jag tittade rakt ut i luften med tom blick.

Nu, 23 år senare, googlar jag mig fram till att det är en ”problem solving checklist”, där de ingående bokstäverna symboliserar orden Customers, Actors, Transformation Process, World View, Owners och Environmental Constraints.

Sökte till journalisthögskolan

Bara någon vecka efter Catwoe bestämde jag mig för att hoppa av och söka in till journalisthögskolan i stället. Alla förnuftsskäl talade emot. Sämre arbetsmarknad, lägre lön, mindre framtidssäkert.

Det där hastiga karriärskiftet blev väldigt bra för mig. Vad det betydde för journalistiken i allmänhet och Mölndals-Posten i synnerhet överlämnar jag ödmjukt till er läsare att bedöma.

LÄS MER:Ett enda klick räckte för att jag skulle bli av med min perfekta hotmail-adress

Men jag vet i alla fall tre saker i dag som jag inte visste i slutet på 1990-talet:

1. Det är ingen bra att idé att välja utbildning efter genomsnittslön.

2. Det går att klara sig rätt hyggligt även inom ett yrke som förståsigpåare avråder från – om man tycker det är riktigt jäkla kul och kanske har en smula flyt på vägen.

3. Det är en otrolig tur att det finns andra som faktiskt gillar Catwoe och systemarkitektur. Många av mina gamla klasskompisar gör storartade insatser för vårt samhälle i dag på sina jobbarenor. Stort tack för det!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS