Hundratals kom till kommunens Ukrainaträff på The Weaver: ”Blir väldigt berörd”

Med sponsring från Quality Hotel The Weaver kunde kommunen snabbt sammankalla till en träff för allmänheten. Och uppslutningen blev stor. Över 200 personer kom till hotellets konferenssal för att mingla med frivilligorganisationer och lyssna till kommunens representanter.

ANNONS
|

Det blev fullt hus på kommunens engagemangsträff under tisdagskvällen. Drygt 200 personer hade sökt sig till den stora konferenssalen på Quality Hotel The Weaver, ivriga på att få hjälpa till och att komma i kontakt med kommunens olika frivilligorganisationer.

Allmänt kaos

Inbjuden att tala var den ukrainska migrationsforskaren Oksana Shmulyar Gréen, som är personligt berörd av kriget. Nyligen hade hon hämtat upp sin familj från den polska gränsen.

– Jag är tacksam, men förväntar mig också den respons jag ser i dag här. För jag vet att nästa gång, om det händer någon av er, står andra människor beredda att hjälpa. Den här positiva viljan att hjälpa varandra kan eventuellt påverka hur kriget kommer att sluta.

ANNONS

Samtidigt var hon besviken på hur mottagandet gått till på Migrationsverket i Kållered, som hade öppnat sent för den väntande kön, och bara haft engelsk- och svensktalande på plats.

– Allmänt kaos, sade hon.

Boendefrågor ställdes

Efter att kommunen och de olika frivilligorganisationerna presenterat sina verksamheter, blev det dags för mingel. Då kunde alla tillställningens besökare vandra runt fritt i lokalen och ställa frågor till organisationerna, samt anmäla sitt intresse att hjälpa till.

Engagemangsträffen

Följande organisationer och verksamheter deltog:

Projekt Jesaja Frälsningsarmén

Svenska kyrkans volontärverksamhet

Röda korset

Rädda barnen

Pingstkyrkan

Mölndals stads familjehem

Volontär i Mölndal

Språkkaféer: Bifrostkyrkans, Fågelbergskyrkans, Möllan och SFI.

Fritidsbanken

Ingrid Awenlöf-Ehrstedt, diakon vid Fässbergs församling, säger att den allra vanligaste frågan från besökarna var hur man skulle kunna öppna sina hem för ukrainare som flytt. Hon och de övriga representanterna från Svenska kyrkan gav råd och förmedlade kontakter till organisationer.

– Det kan bli ett långsiktigt åtagande för en privatperson, och i de tillfällen som någonting inte fungerar är det en trygghet att ha en stabil förening med vana av sådant arbete bakom sig, säger hon.

Jennie Fidler, Mölndals stads integrationssamordnare, säger att kommunen i nuläget inte har behov av att ta emot intresseanmälningar om att erbjuda husrum. Men det kan komma att ändras på sikt.

– Uppstår det kommer vi naturligtvis att vända oss till allmänheten. Vårt ansvar som kommun är i ett första skede att upprätta egna evakueringsboenden och bistå Migrationsverket på det sättet, eftersom de saknar den kapaciteten och har vädjat om hjälp. Den som vill hjälpa till med boende råder jag att ta kontakt med organisationer i civilsamhället.

Lokala krafter i Toltorpsdalen

Några som eventuellt kommer att ta saken i egna händer är Linnéa Brohede, 43, och Eva Oscarsson, 57, från Toltorpsdalen.

– Jag har själv barn och tänkte mig in i hur det skulle vara att behöva åka iväg med dem själv. Vi har precis inrett vår källare och gjort i ordning där, så jag hoppas att vi kan erbjuda boende, säger Linnéa.

Eva Oscarsson säger att det är självklart för henne att ställa upp.

– Min mamma var flykting från Ungern när ryssarna kom in där med tanks 1956, så jag blir väldigt berörd av det här. Vi pratar om att försöka arrangera någon sorts boendeförmedling och samla lite krafter bland grannarna, vi som känner varandra där. Jag tror jättemycket på att samarbeta lokalt. Då kan det hända extremt mycket gott, säger hon.

”Det är fantastiskt”

43-åriga Aleksandra Pettersson har bott i Sverige i 18 år och kommer ursprungligen från Ukraina. När Mölndals-Posten träffar henne befinner hon sig i hörnet där Mölndals volontärenhet håller till.

Vad gör du?

– Jag fyller i ett formulär som jag fick och som ska skickas till Polisen. När man anmäler sig gör de en bakgrundskoll för att se så att man inte har en kriminell bakgrund, säger hon.

Vad vill du bidra med?

– Mina föräldrar befinner sig inte i den här världen längre, men jag har släktingar och vänner i Ukraina och vill gärna engagera mig. Jag tror att jag kan vara behjälplig med lite av varje. Jag arbetar med funktionshinder i Mölndals stad, och mina kunskaper kan nog behövas någonstans.

Hur är det här arrangemanget?

– Jag sa det just till min kompis, att det här är så bra. Att kunna anordna någonting sånt här så snabbt, att folk samlas, det är fantastiskt. Det skulle behövas i varje kommun.

LÄS MER:Mölndals stad bjuder in till engagemangskväll om människor på flykt

LÄS MER:Fullt på Migrationsverket – nu vädjar myndigheten om hjälp

LÄS MER:Jimmy hjälpte 98 flyktingar till Kållered: ”Måste agera”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS