Åbytravets nya satsning: Solceller för 1,4 miljoner

Åbytravet har bestämt sig för att satsa rejält på miljön. Som ett led i det ska de nu montera solceller på anläggningens tak.
– Det kommer att betala tillbaka sig på bara sex år, säger anläggningschef Gunnar Johansson.

ANNONS
|

Sedan 2021 är Åbytravet miljöcertifierade, vilket har fört med sig ett ökat fokus på hållbarhet och klimatarbete. Gunnar Johansson, travbanans anläggningschef, säger att de nu tar många steg för att spara energi och hålla nere koldioxidutsläppen.

– Till exempel har vi ett nära samarbete med Mölndal energi, som vi köper 100 procent förnybar energi från. Dit fraktar vi vårt gödsel som sedan blir fjärrvärme och el för anläggningen. De håller nu också på och hjälper oss med en energiutredning så att vi kan minska vår förbrukning så mycket som möjligt, säger han.

Solceller för miljonbelopp

En del i miljöarbetet är den stora solcellssatsningen som häromveckan presenterades på travets sajt. 1 154 kvadratmeter av anläggningens tak ska från och med juni månad täckas av sammanlagt 486 solpaneler.

ANNONS

– Idén väcktes hos oss i personalen och vi drev på det från vårt håll inför styrelsen, som gav oss god respons för investeringen. Det kändes bra när det klubbades igenom.

I rena pengar handlar det om en insats på 1,4 miljoner kronor för Åbytravet. Men det är pengar som snabbt kommer att tjänas in igen.

– Vi räknar med att solcellerna ska täcka ungefär tio procent av vår totala elförbrukning. Det är ganska mycket el, med tanke på hur mycket som används under de 60 tävlingar vi arrangerar årligen, med kök som ska hållas igång och så vidare. Och eftersom kilowattimmar är väldigt dyra, kommer vi att vara plus minus noll inom sex år, säger han, och tillägger:

– Det är en extrem snabb återbetalningstid på en investering. Livslängden på solceller av det här slaget är cirka 30 år, så vi kommer att ha mycket glädje av dem lång tid efter det också.

Kommer besökarna att se de här solcellerna?

– Nja, de är på ett tak som sluttar söderut mot vår parkering. Men vi planerar att ha en skärm i entrén som visar hur mycket som tas in och lagras av dem i realtid, så att det syns vilken skillnad det blir.

Djurvänner

Andra miljösatsningar som Åbytravet gör är att försöka utöka antalet laddstolpar på parkeringen utanför, samt att byta ut anläggningens lampor till LED-varianter. Dessutom hoppas Gunnar Johansson att de inom en snar framtid kan ersätta de miljödieseldrivna gräsklipparna med robotklippare som går på el.

– Vi arbetar med djur, så det faller sig naturligt för oss att vi vill värna om dem och om planeten vi delar, säger han.

Åbytravets solcellsanläggning

Använd takyta: 1 154 m2.

Antal solcellspaneler: 486 stycken.

Effekt: 238 kWp.

Beräknad produktion: Cirka 220 000 kWh per år, vilket motsvarar en årlig besparing på 102 215 kilo koldioxid.

Planerad driftsättning: Juni 2022.

LÄS MER:Åbytravet satsar på fri entré – under hela 2022

LÄS MER:Lindomes scouter fixar solceller till högkvarteret

LÄS MER:Emma, 16, räddade sin bästa vän – nu tävlar de tillsammans

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS