Trädgårdsskildraren Karin Berglund är en av århundradets Mölndalsbor

Karin Berglund, 84, har en lång karriär bakom sig och är känd för trädgårdsskildringar, böcker och fotografier. Nu tilldelas hon en plats på Mölndals-Postens lista över 100 framstående Mölndalsbor under de senaste hundra åren.
– Det är fantastiskt och jättekul att få vara profil i Mölndal, säger hon.

ANNONS
LocationMölndal||

Den vita trävillan ligger idylliskt bland grönska, grusvägar och uppförsbackar i Kvarnbyn. Karin Berglund bjuder in och slår sig till ro i ett uterum med utsikt över trädgården. Hennes katt ligger i solen under ett träd.

I samband med att Mölndal fyller hundra år, har 100 framstående Mölndalsprofiler utsetts av Mölndals-Posten. Karin Berglund är en av de som tilldelats en plats på listan.

– Det känns osannolikt. Jag menar, vem är jag i denna radda utav människor som har bott här? Jag är väldigt förvånad, men också väldigt glad över detta, säger hon.

Bygger ny trädgård

Karin Berglund blickar ut över trädgården och berättar att den inte är sig lik eftersom att hon för ett tag sedan bestämde sig för att fixa en ny trädgård.

ANNONS

– Min trädgård har varit väldigt fin, men plötsligt förföll den bara och då tänkte jag att nu ska jag göra en alldeles ny. Jag hade turen att råka på några duktiga trädgårdsmästare som grävde upp större delen av min trädgård. Det är därför det ser ut som fan här nu. Den ser det mest ut som en åker, säger hon och skrattar högt.

Förhoppningen är att bygga upp en ny, mer lätthanterlig trädgård.

– Det är utmanande men också jätteroligt att få göra en ny trädgård. Jag är så gammal nu så jag behöver något jag kan sköta på egen hand. Jag kan fortfarande gräva men jag kommer inte orka gräva så många år till, så det gäller att hitta på något som är hanterbart.

Päronträdet blir trädgårdens stjärna

Mitt i Karins trädgård står det stora päronträdet som precis börjat blomma med vita blommor. Hon berättar att trädet är det finaste hon har i sin trädgård.

– Det är säkert hundra år gammalt, det är mitt älsklingsobjekt, säger hon.

Under trädet har hon en stenlagd mark där hon brukar ha middagar på somrarna, där tänker hon ringa in platsen i grönska.

– Det blir buxbom runt. Murgröna, buskar, små träd och en lund med massa vårblommor. Åh, ja, de blir magiska i en lund, säger hon drömskt.

Hon tillägger:

– Det kommer att bli görsnyggt när det är klart. Jag kanske inte orkar förverkliga det, men drömmar är inte fel. Vi får se hur det blir.

En lång karriär bakom sig

På 60-talet började Karin Berglund sin journalistkarriär. Hon började på GT och gick vidare till bland annat TT, Handelstidningen och DN. Hon var främst allmänreporter på tidningarna och hade aldrig haft en tanke på trädgårdar.

– Jag hade aldrig odlat innan. Vi hade aldrig en trädgård och mina föräldrar odlade inte, berättar hon.

En dag hölls ett möte på DN och där bestämde de sig för att göra en bilaga om trädgårdar och odling.

– Då sa jag: Den tar jag! Och där började trädgårdsintresset. Det första jag skrev om var röda vinbär, det kommer jag särskilt ihåg.

Därefter fortsatte Karin att skriva om trädgård och odling för DN tills hon började skriva egna böcker i ämnet.

– Då var jag nästan ensam om att skriva i den här genren. Det är en väldig skillnad mot i dag, nu är det jättemånga duktiga som rör sig i samma genre.

Författat flera populära böcker

1996 publicerades Karin Berglunds bok ”Din trädgård”. Boken blev snabbt mycket populär och inspirerade mängder av trädgårdsentusiaster. Karin berättar att hon aldrig förväntad sig att boken skulle sälja så bra.

– Jag blir fortfarande förvånad när jag träffar människor och de säger: åh vad din bok har betytt mycket för mig och jag har den alltid framme och sådär. Man blir oerhört glad såklart, säger hon.

I förordet till Karins bok ”Med fingrarna i jorden”, skriver hon att ”boken inte handlar om vad vi ska göra i trädgården, utan om vad trädgården gör för oss”. Det är något som är mycket viktigt för henne.

– Det där har varit min grej hela tiden. Jag är väldigt emot att säga ”så ska det vara och detta är god smak”. En trädgård är oerhört privat, åtminstone om man är intresserad och kan i många mån vara något av ett självporträtt.

Vad gör trädgården för dig då?

– Det kanske låter lustigt, men jag tycker att växterna talar med mig. Jag kan till viss del identifiera mig med en del av mina växter. Titta på dem och känna att vi inte är så olika trots allt. Framförallt är det härligt med alla dofter.

Hon fortsätter.

– Jag vill inte vara utan min trädgård. Det är väldigt roligt att arbete i den, det lilla jag orkar. Och sen är det fantastiskt att alla växter har en berättelse. Någon har tagit hem den, hittat den någonstans i världen kanske. De bär på så mycket kultur och historia, säger hon.

Motiveringen

Vi är ett land vars befolkning har, tror sig ha, eller desperat skulle vilja ha gröna fingrar. Särskilt under pandemin, då många plötsligt har fått tid att pressa ner händerna i myllan ordentligt. I en sådan värld är det inte konstigt att folkbildaren, journalisten och författare Karin Berglund i Kvarnbyn läses av så många. En riklig mängd reportage och böcker om trädgårdsodling har det blivit genom åren, varav kanske ”Din trädgård” från 1996 är den som pryder flest bokhyllor runt om i landet.

Trivs bra i Kvarnbyn

Utanför villan kvittrar fåglarna och Karin Berglund ger en rundtur i den ofärdiga trädgården. Efter att hon och exmannen skilde sig flyttade hon till huset i Kvarnbyn. Det var cirka 25 år sedan hon förälskade sig i huset som då var förfallet och knappt stod upp när hon tittade på det.

– Men jag såg massor av syrener som blommade och jag älskar dem. Jag tittade inte så noga på huset, men jag köpte det och renoverade det. Jag älskar mitt lilla bo. Här är alltid rörigt, ostädat och tusen prylar, men det är väldigt fint.

När hon flyttade in var trädgården inte i bra skick.

– Det var ännu värre än det är nu. Ingen form och det var helt igenväxt utav alla möjliga hemska saker. Men då var man yngre och grävde upp och fram den själv.

Njuter av pensionärslivet

Nu mer är Karin Berglund pensionär som njuter av att läsa böcker, påta i trädgården, mysa med katten och umgås med vänner. Men då och då åker hon fortfarande ut och föreläser.

– Det är mest om man har en ny bok som det blir jättemycket jobb, och det har jag inte nu. Jag har någon utställning om året och det är lagom tycker jag. Jag försöker låta bli att skriva en ny bok, vi får se. Det är väldigt skönt att vara pensionär, skrattar hon.

LÄS MER:Mölndalsbo körde rattfull – kompis döms för att ha lånat ut sin bil

LÄS MER:Idrottsföreningarna i Mölndal får ökad hyra och minskat bidrag

LÄS MER:Äntligen dags för Århundradets Mölndalsbo – men det är en omöjlig uppgift

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS