De gick i tystnad – för klimatet: ”Måste ställa om”

Fågelkvitter, vindsus och grus under skosulorna. På lördagens pilgrimsvandring fick naturen tala. Temat för dagen var klimatnödläget och hur vi kan leva på ett mer hållbart sätt.
– Det är en bra påminnelse, hur skönt det kan vara att leva enkelt, säger deltagaren Hans Daniel Stenhede.

ANNONS

På lördagen samlades drygt 15 personer i olika åldrar vid Kållereds kyrka för att tillsammans gå en pilgrimsvandring på 7 kilometer. Bakom initiativet stod Ida Andersson, som under våren arrangerat entimmes-vandringar i området.

– Detta blev som en liten avslutning, berättar hon.

Maria Utterhall och Hans Daniel Stenhede är vana vandrare sedan tidigare och var mycket nöjda med dagen, som bjöd både på sol och insikter.

– Jag älskar att vandra i största allmänhet, men i synnerhet pilgrimsvandringar. Det blir ett helt annat samtal och en annan gemenskap då, säger Hans Daniel.

Paus från ekorrhjulet

För pilgrimsvandringen innebär att gå i tystnad den större delen av tiden. Det görs även stopp för meditation och reflektion.

ANNONS

– Vi pratade mycket om enkelhet, som var temat för dagen. Det är en bra påminnelse, hur skönt det kan vara att leva enkelt. Annars är man ju väldigt mycket inne i ekorrhjulet. Nu fick vi reflektera i tystnad, berättar Hans Daniel.

Maria Utterhall instämmer:

– Ofta kör man ju bara förbi den här fina naturen på motorvägen, utan att reflektera så mycket över den. Det är fint att gå tillsammans, och se nya platser.

Annika Spalde är diakon och ledde dagens vandring. Hon var lika nöjd med dagen.

– De här vandringarna blir alltid bra. Det bästa är när vi delar tankar och känslor med varandra. Man talar från hjärtat, och gör många intressanta insikter, säger hon.

Kyrkan och klimatet

Initiativet, som fått namnet Pilgrim’s Walk for Future, började i samband med att klimattoppmötet skulle hållas i Skottland förra hösten. Annika Spalde var med från början och ledde den första vandringen som gick hela vägen mellan Vadstena och Glasgow, vilket tog 103 dagar.

– Grunden är att vi delar ett engagemang för jorden, liksom för Gud. Tanken är att både reflektera över sina egna liv, men också att ställa krav på våra politiker, säger hon.

Att koppla ihop religion med klimatet känns också givet, menar Annika Spalde.

– Jag tycker att Svenska kyrkan har så mycket potential att driva de här frågorna. Vi skulle tydligare kunna prata om vårt förhållningssätt till det materiella, som ju inte är det viktigaste, säger hon.

Ida Andersson håller med:

– Från centralt håll pushar man de här frågorna, men på församlingsnivå går det lite trögare. Men det är ju ganska starka krafter vi jobbar mot, med tillväxttänk och så vidare.

LÄS MER:Sju fantastiska flygbilder på det gamla Mölndal – känner du igen dig?

LÄS MER:Lions i Lindome kan tvingas lägga ner: ”Vi är för få medlemmar”

LÄS MER:Mölndalstrappan håller rent i staden – vinner årets miljöpris

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS