Hur kan det vara billigare att åka fram och tillbaka med bil än vad det kostar enkel väg med tåg, undrar skribenten.
Hur kan det vara billigare att åka fram och tillbaka med bil än vad det kostar enkel väg med tåg, undrar skribenten. Bild: nyvalll

Bil tur och retur billigare än tåg enkel väg – även med hög reduktionsplikt

Trots hög reduktionsplikt skulle tåget till Halmstad vara dubbelt så dyrt fram och tillbaka. Vi kommer i stället ta bilen, skriver Hugo Nordahl.

ANNONS

När jag och min sambo skulle besöka mina svärföräldrar fredag 9 februari blev vi erbjudna skjuts hem då de hade vägarna förbi Mölndal på söndagen. När jag kikar på SJ:s hemsida kostar två biljetter 528 kronor. Bussbiljetter till tågstationen kostar 72 kronor vilket ger en total summa på 600 kronor (!) enkel väg för 1 vuxen och 1 ungdom.

13,5 mil är sträckan dörr till dörr från oss till Halmstad vilket betyder att bilen behöver dra cirka 32 liter diesel eller cirka 2,4 liter per mil för att det ska vara värt att ta tåget. Om vi räknar med slitage och underhåll behöver bilen ändå dra mer än TRE gånger mer diesel än vad den gör för att det ska vara värt för oss att åka ner med tåg.

ANNONS

Vi kommer i stället ta bilen, tur och retur, vilket ger oss en total kostnad på cirka 500 kronor för bränsle och slitage. Med hög reduktionsplikt (tack för att vi slipper den) skulle ändå tåget vara dubbelt så dyrt fram och tillbaka.

Hur kan det vara billigare att åka fram och tillbaka med bil än vad det kostar enkel väg med tåg?

Fotnot: Min farmor brann för insändare om statliga, kommunala och regionala oegentligheter. Hon gick bort 31/1-24. Denna insändare skriver jag med tankarna på dig Ann-Sofi, vila i frid.

Hugo Nordahl

ANNONS