Insändarskribenten efterfrågar en saklig debatt om demokratin och Stefan Lövfens uttalande.
Insändarskribenten efterfrågar en saklig debatt om demokratin och Stefan Lövfens uttalande. Bild: Kent Eng

Det problematiska är att ge Sverigedemokraterna inflytande

MUF har rätt i sak, demokratin är inte hotad bara för att Stefan Löfven inte väljs till statsminister vid nästa val. Diskussionen handlar om Sverigedemokraternas inflytande.

ANNONS

Svar på insändaren: "Demokratin är inte alls hotad av ett maktskifte".

Jag är inte socialdemokrat och jag skriver inte detta för att försvara Socialdemokraternas politik. Det jag vill försvara är en politisk hederlighet i debatten. Skribenten avslutar sitt debattinlägg med att förklara att Socialdemokraternas valstrategi handlar om smutskastning och sandlådenivå vilket jag anser vara en ironisk avslutning på ett text som bygger på en halmgubbe.

Debattören har rätt i sak, demokratin är inte hotad bara för att Stefan Löfven inte väljs till statsminister vid nästa val. Det är inte kontroversiell åsikt utan den delas av samtliga politiker, inklusive statsministern själv. Om man ska föra en seriös debatt så krävs det att man läser mer än tidningarnas rubriker, de är till för att skapa intresse och kan vara missvisande.

Statsministern förklarade i SVTs program “30 minuter” att det som är problematiskt ur en demokratisk synpunkt är att ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande, en åsikt som grundar sig i partiets historia, vilja att förändra grundlagen och bland annat partitopparna Kent Ekeroth och Richard Jomshofs romantisering av Ungern. Det är inte heller en kontroversiell åsikt utan framfördes även av Fredrik Reinfeldt under sin tid som statsminister för Moderaterna.

Jag är enig med MUF om att vi bör eftersträva en seriös och saklig debatt inför valet 2022, men ni bör städa först framför er egen dörr om ni vill att detta ska bli verklighet.

Anton Larsson, oberoende frihetligt grön debattör

ANNONS