Åsa Orréus anser att samhället måste se till att våldsutsatta kvinnor och deras barn inte ska behöva flytta.
Åsa Orréus anser att samhället måste se till att våldsutsatta kvinnor och deras barn inte ska behöva flytta. Bild: Måns Langhjelm

Flytta på mannen som misshandlar i stället för på kvinnan som blir slagen

Centerkvinnorna kräver en gubbflytt! En kvinna som blir misshandlad ska inte behöva fly sin bostad bara för att hennes partner begår brott mot henne.

ANNONS
|

Att lämna en våldsam relation är bland det farligaste en utsatt kvinna kan göra, och även om relationen har tagit slut betyder det inte att våldet gör det. Det finns många kvinnor i Sverige som lever gömda med skyddad identitet på hemlig ort för att undfly en mans våld. Det är inte värdigt ett samhälle där individer ska kunna vara fria.

Ska inte behöva gömma sig

Centerkvinnorna vill i stället att förövarens frihet begränsas. Kvinnor ska inte behöva gömma sig av rädsla för hotfulla och våldsamma män. Förövaren ska ställas till svars för sina brott, upphöra med sitt beteende och hålla sig på behörigt avstånd för att säkra den våldsutsattas trygghet. Förövaren ska flytta, inte den våldsutsatta. Det kallar vi gubbflytten.

ANNONS

I Mölndal har vi sett exempel på hur barn missat lång tid av skolgång för att mamman, som bott i skyddat boende med barnen, inte vågat ta barnen till skolan av rädsla för att möta mannen som misshandlat. Detta skrevs om i en insändare i Mölndals-Posten (”Ovärdigt att barn till våldsutsatta kvinnor inte kan gå i skolan”) så sent som i augusti 2021.

Mer omfattande kontaktförbud

Centerkvinnorna vill se mer effektiva och omfattande kontaktförbud. Elektronisk övervakning ska vara obligatoriskt och det ska vara möjligt att döma en person till vistelseförbud i ett geografiskt område, till exempel en kommun. En person med vistelseförbud ska anvisas att söka boende på annan ort. Utgångspunkten måste vara att flytta på förövaren.

Vi måste stå på de utsattas kvinnornas sida – nu kräver vi en gubbflytt!

Åsa Orréus

Styrelseledamot Centerkvinnorna VG Västra

Styrelseledamot Kvinnojouren Frideborg

Kandidat till kommun och region för Centerpartiet

LÄS MER:Efter larmet – nu får kvinnojouren bidraget tillbaka

LÄS MER:Kyrkan, Essityhuset och Mölndals bro sken i orange för att uppmärksamma våld mot kvinnor

LÄS MER:Finansminister Mikael Damberg besöker Goco och kvinnojouren Frideborg i Mölndal

ANNONS