Att åldersgränsen på Fortnite är 12 verkar föräldrar inte bekymra sig över, menar mamman Annelie från Mölndal.
Att åldersgränsen på Fortnite är 12 verkar föräldrar inte bekymra sig över, menar mamman Annelie från Mölndal. Bild: NICKLAS ELMRIN

Föräldrar! Låt inte barnen spela Fortnite

Uppenbarligen har vissa föräldrar svårt att begränsa vad barnen gör på internet, skriver oroliga mamman Annelie från Mölndal.

ANNONS
LocationMölndal||

I veckan kom ett förslag från Liberalerna och utbildningsdepartementet om att begränsa barns tillgång till sociala medier.

En del är emot förbud, medan många ser behovet då föräldrar uppenbarligen har svårt att begränsa vad barnen sysslar med på nätet.

Föräldrarnas tydliga oförmåga

Varse om föräldrars oförmåga blev jag på ett väldigt tråkigt sätt här om dagen när min 6-åring kommer hem från skolan och berättar att han inte har någon att leka med de dagar som de har lektion med utefritids i skolan.

Anledningen är att de andra barnen ”leker” Fortnite i skogen, och då sonen är sex år och spelet har en rekommenderad ålder på 12, är det inget som vår son får spela. Han vet knappt vad det är annat än till namnet.

ANNONS

Som förälder har du ett ansvar för vad barnen och dess kompisar gör hemma, och speciellt när du även ansvarar för andras barn i hemmet.

Barn har lekt ”krig” i alla tider, heter det, men vad matar vi våra barns sinnen med? Det är frågan jag vill lyfta. Vad skall de ta in för information och varför detta spel när det finns så många andra spel som både är mer pedagogiska och lämpliga för barn i den åldern?

Spärrar är inte en dum idé

Jag är oerhört tacksam att det är mobilförbud på barnens skola och att många föräldrar försöker vänta med mobil högre upp i åldrarna, men det är vi föräldrar som bestämmer. Vi har även förmåga att styra vad barnen spelar för spel, och vad barnen tar med sig till skolan och i sina lekar.

Läraren i klassen var mycket förstående och sa att det inte konstigt om han inte vet vad det spelet är för något, för barn i hans ålder skall inte spela det, dock är det ju väldigt tråkigt för honom att känna sig utanför på grund av ett spel. Och visst är det något han kommer över och det kanske inte alls är någon stor grej i det stora hela, men situationen i sig är aningens bisarr ändå.

Att det skall behövas spärrar för att föräldrar inte vågar säga nej, eller ta ansvar vore kanske inte så dumt.

Barnen är små en ganska så kort period i livet, låt oss värna detta på alla sätt vi kan och ta vårt ansvar.

Annelie

ANNONS