Skolmaten måste bli bättre, tycker en femteklassare i Mölndal.
Skolmaten måste bli bättre, tycker en femteklassare i Mölndal. Bild: Per Anger

Ge oss bättre mat i skolan – annars orkar vi inte

För att orka behöver vi ordentlig mat som är god och näringsrik, den maten vi inte får, skriver en femteklassare i Mölndal.

ANNONS

Våran klass 5 i Mölndal går från 8.00 till 14.30 i skolan, det är faktiskt ganska lång tid. För att orka den tiden behöver vi ordentlig mat som är god och näringsrik, den maten vi inte får. Det i mina ögon är helt orimligt.

Jag tycker att maten i skolan ska bli bättre, vi behöver näringsrik och god mat för att vi ska orka en skoldag. Jag skulle även vilja ha mer vegetarisk mat i skolan, men inte den vegetariska maten vi får nu. Den är äcklig och inte särskilt vällagad. Ni vill att vi ska få en värld där vi inte äter kött. För att det ska bli så måste vi få god vegetarisk mat, så vi får en positiv inställning till vegetarisk mat. Vi behöver lägga mer pengar på skolmaten.

Hunger och låga betyg

Ni kanske undrar vad som sker om en har dålig skolmat?

Jo, hunger, koncentrationssvårigheter och låga betyg är tre konsekvenser av dålig skolmat. Mat som inte smakar mat, mat som inte ger den energi vi behöver, mat som inte är aptitlig. Mat som helt enkelt inte äts eller gillas av oss slängs och vi går hungriga. Det kostar mycket med mat just nu och det är anledning att inte slösa den.

För det första så är vi eran framtid, någon som sitter där i matsalen kommer bli statsminister någon dag. Men för att vi ska lära oss allt behöver vi energi. Den som är menad att komma från maten, den energin som vi inte får.

För det andra så har studier visat att eleverna tyckte att skolmaten smakade illa och att många elever inte åt lunch. Det finns studier som visat att elevernas inlärning och koncentrationsförmåga har påverkats negativt av utebliven skolmat.

Laga godare mat

För det tredje så kostar mat mycket just nu och det ger oss ännu en anledning att se till att mat ej slängs. Du kan se till att maten ej slängs genom att skälla ut varenda barn som slänger mat eller så börjar ni bara laga god och näringsrik mat. Så minskar vi svinnet och barnen slipper gå hungriga.

Vi behöver näringsrik och god mat för att orka skoldagen.

En Hungrig Femma

ANNONS