<em id="emphasis-35ea6bd1a464fd0cd9a458ed1f45a399">Arkivbild.</em>
Arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Kommunens svar på matkritiken: ”Tråkigt”

”Vi tycker det är jätteviktigt att ha en god dialog om äldrematen. Därför har vi anhörigträffar, brukarråd och kostombudsträffar på våra äldreboenden för att fånga upp synpunkter och önskemål”, skriver Elin Rosenberg Elebring, Tillförordnad förvaltningschef på serviceförvaltningen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Hej, tack för dina synpunkter om maten på våra äldreboenden. Här kommer svaren på frågorna som du ställde till oss. Du undrar bland annat om varmhållningen och vilka som är för egna kök på äldreboenden. Vi på måltidsenheten är positiva till fler tillagningskök. På så sätt reduceras transporterna, vilket är bra för miljön. Vårt arbete med att minska matsvinnet blir också lättare.

Tråkigt att du upplever att maten inte alltid har rätt temperatur. Vi vet att det inte beror på transporterna då vi kör maten korta sträckor och kontroller att den håller en godkänd temperatur enligt gällande riktlinjer. Men vi tar till oss din synpunkt och ska självklart jobba vidare med frågan.

När det gäller din fråga om vilken utbildning som krävs för att tillaga maten – våra kockar har självklart en gedigen utbildning och lång erfarenhet av yrket i både offentlig och privat verksamhet. Vi är väldigt stolta över våra duktiga och engagerade medarbetare i köken!

Du skriver även att du tycker att maten är ojämn, om lunchen är bra, är middagen i regel sämre. Vårt uppdrag är att servera en varm lunch med två alternativ på vardagarna, samt en trerättersmeny på fredagarna. Till kvällsmål serveras det en rätt som inte är lika matig, men som självklart ska vara god och mättande. Vi arbetar också ständigt med att utveckla menyerna.

Du undrar också om antalet chefer inom måltid och nämner kökschef, enhetschef och verksamhetschef. Köksmästaren är dock inte en chef, utan de står i köket och lagar mat tillsammans med sina kollegor samt ansvarar också för den dagliga driften.

Det är också viktigt att känna till att måltidsverksamheten är en stor organisation med runt 130 medarbetare fördelat på 64 kök. Verksamhetschefen har det övergripande ansvaret. Enhetschefen stöttar medarbetarna, ansvarar för en god arbetsmiljö och jobbar nära den dagliga driften.

Vi tycker det är jätteviktigt att ha en god dialog om äldrematen. Därför har vi anhörigträffar, brukarråd och kostombudsträffar på våra äldreboenden för att fånga upp synpunkter och önskemål. Så det finns många sätt att tycka till om och påverka våra måltider.

Elin Rosenberg Elebring

T.f. förvaltningschef

Serviceförvaltningen

ANNONS