Europaparlamentet.
Europaparlamentet. Bild: AP

L: Starkare Europa, starkare Sverige

I veckan firade vi Europadagen, symbolen för det samarbete som hållit ihop Europa i mer än 70 år. Liberalerna är det enda parti som tydligt tar ställning för att fördjupa frihetsprojektet EU. Det gör vi eftersom samarbete i Europa är vägen framåt för att försvara vår frihet i dag och i framtiden.

ANNONS
|

Det är bara genom ännu tätare EU-samarbete som vi kan ta oss an klimatkrisen och minska utsläppen både i transportsektorn och industrin. Därför knyts den svenska klimatpolitiken nu samman med resten av Europa. Med skarpare utsläppskrav och utbyggd kärnkraft i hela Europa kan vi skapa nya, gröna jobb i en ekonomi som växer – och EU bli världsledande på grön teknik och klimatomställning. När högerpopulister försöker stoppa den gröna omställningen och vänstern talar om nerväxt – då vill Liberalerna växla upp klimatarbetet i hela Europa.

Det finns två stora hot mot den europeiska säkerheten: Putins brutala anfallskrig mot Ukraina och den gränsöverskridande gängbrottsligheten. Därför måste EU fortsätta stötta de ukrainska frihetskämparna med vapen och pengar fram till dess att den sista ryska soldaten lämnat ukrainsk mark. Sanktionerna mot Ryssland ska skärpas, och vi måste se till att Ungern eller något annat land inte ensamt kan stoppa fortsatt EU-stöd till Ukraina.

ANNONS

Europa ska inte vara ett gängparadis där svenska gängledare kan gömma sig på spanska solkusten och beställa brott. Liberalerna vill inrätta en gemensam Europa-polis med vassare verktyg och gemensamma åklagare med utökade mandat.

Europasamarbetet bygger på våra gemensamma liberala värderingar, men i delar av EU är friheten hotad. Vi behöver ge EU skarpare verktyg för att säkerställa att medlemsländer som inte respekterar våra gemensamma värden alltid möts av tydliga konsekvenser. Stöd från EU måste snabbare kunna dras in när ett land kränker rättsstaten eller mänskliga rättigheter. Vi vill också att rätten till fri abort grundlagsskyddas i hela EU, så att alla Europas kvinnor ska ha rätt till lagliga, säkra och lättillgängliga aborter.

Liberalerna vill se ett starkt EU som står samlat, där Sverige är fullvärdig medlem med euron som valuta. För med ett starkare Europa får vi ett starkare Sverige.

Joakim Tångeskog-Broström (L), ordförande Liberalerna Mölndal

Fredrik Lesell (L), gruppledare

Elin Andersson (L), kommunalråd

ANNONS