Skenande priser på bensin och diesel drabbar både hushåll och företag mycket hårt, skriver Moderaterna.
Skenande priser på bensin och diesel drabbar både hushåll och företag mycket hårt, skriver Moderaterna. Bild: Lasse Edwartz

Moderaterna vill sänka priset vid pump med 5 kronor litern

Skenande priser på bensin och diesel drabbar både hushåll och företag mycket hårt, skriver Moderaterna.

ANNONS

Skenande priser på bensin och diesel drabbar både hushåll och företag mycket hårt. Moderaterna har därför lagt fram ett förslag i riksdagen som snabbt kan få ner dieselpriset vid pump med fem kronor per liter, och nästan lika mycket för bensinen. Andra partier har pratat om att de tycker att priset är för högt. Nu hoppas vi att fler ställer sig bakom förslaget så att vi kan göra detta till verklighet skyndsamt. Priset vid pump måste ner.

Extrem politik

Putins krig mot Ukraina innebär ett stort lidande för de människor som nu drabbas av krigets alla fasor. Sverige ska fortsatt göra det vi kan för att tillsammans med likasinnade länder bistå Ukraina för att de ska återfå sin frihet. Men kriget innebär också följder för svenska hushåll – som den svenska politiken måste agera utefter. Ryssland är en mycket stor oljeproducent vilket gör att oljepriset påverkas kraftigt om det blir störningar i deras oljeleveranser. Detta har påverkat drivmedelspriserna.

Redan innan kriget bröt ut hade dock Sverige världens högsta pris på diesel och bland världens högsta priser på bensin. Nu har vi sett nya rekordnivåer. Det beror på en kombination av kraftigt höjda bränsleskatter och en extrem politik för inblandning av biodrivmedel i bränslet.

För detta är statsminister Magdalena Andersson och Socialdemokraterna ytterst ansvariga. Regeringen försöker skylla sina år av höjda kostnader för landets bilägare på Putin och kriget. Det är helt enkelt inte hela sanningen. Bland annat har de höjt skatten på drivmedel – sju år på raken. Det är aktiva val och politiska beslut som lett oss hit.

Flera förslag

Moderaterna har lagt fram flera konkreta förslag för att sänka priset vid pump med fem kronor per liter:

Energiskatten ska sänkas till EU:s miniminivå.

Undersök möjligheten att tillfälligt justera reduktionsplikten. Tillsammans med bensinbolagen ska vi undersöka om vi kan flytta vissa kostnader till nästa år.

Sverige ska snarast begära undantag från EU:s minimibeskattning av bensin och diesel, så att vi kan sänka bränsleskatterna ännu mer vid behov.

Dagens priser vid pump riskerar att knäcka både hushåll och företag. Andra partier har också pratat om att det är för dyrt. Moderaterna har lagt fram ett skarpt förslag som kan göra stor skillnad här och nu.

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson

Camilla Waltersson Grönvall (M), riksdagsledamot Västra Götaland Västra

Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande Mölndal

LÄS MER:Här är matvarorna som ökar mest i pris

LÄS MER:Rekordhögt bränslepris skapar ilska i Mölndal

LÄS MER:Köp två, skänk en: Kyrkan öppnar biståndsbutik för Ukraina i Mölndal galleria

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS