Socialdemokraternas ja-röst till förslagets helhet utgör ett ytterligare bevis på partiets fientliga landsbygdspolitik, skriver Altina Osmani, ordförande för MUF Mölndal, med flera.
Socialdemokraternas ja-röst till förslagets helhet utgör ett ytterligare bevis på partiets fientliga landsbygdspolitik, skriver Altina Osmani, ordförande för MUF Mölndal, med flera. Bild: Pressbild

MUF: Behåll 15-årsgränsen för A-traktorer

Den höjda åldersgränsen för A-traktorer innebär en kraftig frihetsinskränkning för svenska landsbygdsungdomar, skriver Altina Osmani, ordförande för MUF Mölndal, med flera.

ANNONS
|

Socialister i Bryssel har ännu en gång lyckats slå undan benen för svensk landsbygd. Onsdagen den 28 februari fattade EU-parlamentet beslut om att höja åldersgränsen för A-traktorer, från dagens 15 år till 16 år. Justeringen kan tyckas vara liten, men innebär i praktiken en kraftig frihetsinskränkning för svenska landsbygdsungdomar, vilka behöver sina bilar för att få ihop vardagen. Franska socialdemokrater i Bryssel ska vidare inte diktera villkoren för svenska epa-traktorer. Landsbygden måste utvecklas, men det kan den inte göra när bygderna töms på både invånare och arbetskraft.

Justeringen kan tyckas vara liten, men innebär i praktiken en kraftig frihetsinskränkning för svenska landsbygdsungdomar.

Epa:n är för många ungdomar avgörande för ifall de skall kunna ta sig till och från skolan, träningen och kompisarna. Resultatet av EU-förslaget, som inte bara höjer åldersgränsen, utan även skärper körkortskraven för A-traktorn, blir att ungdomarna förblir beroende av deras föräldrars bilkörande för att få livet att gå ihop. Detta är farligt för landsbygdens konkurrenskraft och för individens frihet.

ANNONS

Socialdemokraternas ja-röst till förslagets helhet utgör ett ytterligare bevis på partiets fientliga landsbygdspolitik. Rekordhöga bränslepriser, nedskärningar i kollektivtrafiken uti bygderna och försämrade villkor för epa:n, är alla S-kreationer, som också lett till att allt fler ungdomar sökt sig från landet och in till storstäderna. En situation som nu hotar landsbygdsföretags framtida existens och hela samhällens överlevnad. Förslaget måste nu stoppas ministerrådet, vilket statsminister Ulf Kristersson (M), redan gett signaler om att regeringen avser göra. Medan S-politiker far med osanning om egna handlingar, står vi moderater upp för svenska landsbygdsungdomars frihet och rätt till att få köra sin A-traktor vid 15 års ålder.

Frågan om svenska A-traktorers villkor är en prioriterad fråga för MUF i det stundande EU-valet. Vi är din röst en fortsatt 15-årsgräns för epa och för att reglerna för A-traktorerna bestäms på det svenska infrastrukturdepartementet – och inte av Bryssel.

Altina Osmani, ordförande MUF Mölndal,

Arvid Strandberg, Distriktsordförande MUF,

Ludvig Anderström, Vice distriktsordförande MUF och EU-valledare

ANNONS