När ska skolan ta tag i våldsamma och farliga elever?

I de allra flesta händelserna gjorde lärarna inget mer än att hjälplöst säga åt barnet att sluta på ett så pedagogiskt sätt som möjligt. De borde ha lärt sig för länge sen att det aldrig funkar, skriver signaturen ”storasyster”.

ANNONS
|

Alla barn har det olika lätt i skolan, så har det alltid varit. Det kan handla om allt från hur snabbt man lär sig till hur man beter sig mot sina klasskamrater och lärare. Vissa barn uppför sig otrevligt och våldsamt redan vid låg ålder, vilket skapar såväl rädsla som sämre förutsättningar för lärande i klassen. Ofta blir barnet tillsagt, och om det händer igen och igen tas det ibland till andra åtgärder, exempelvis en extra personal för just det barnet. Dock är skolan ofta rätt dålig på att ge eleven allvarligare konsekvenser än en tillsägelse, och ibland kanske det räcker, men när har det gått för långt?

ANNONS

Min lillebror går i femman på en skola i Mölndal, och nästan varje dag berättar han om något nytt som hänt. Någon som slogs, välte bord, skrek på läraren, drog en klasskamrat i håret, och i de allra flesta händelserna gjorde lärarna inget mer än att hjälplöst säga åt barnet att sluta på ett så pedagogiskt sätt som möjligt. De borde ha lärt sig för länge sen att det aldrig funkar.

Man ska inte vara rädd

Idag var det en kille i min brors klass som hade hotat en annan elev att han skulle knivhugga honom. Alla tänkte först att det lät som ett skämt, men sen gick han till den lilla köksavdelningen i klassrummet och började dra ut lådorna. Han hittade en kniv, och inte en sådan slät bambakniv, utan en rätt vass, och gick med den mot den andra killen. Läraren hade då gått dit och ställt sig framför eleven med kniven och försökt säga till honom att sluta. Till slut hade han kastat ifrån sig kniven och gått och satt sig på sin plats igen. Lektionen hade fortsatt som vanligt efter det, utan att läraren sa ett ord. Inget av det här är okej. Man ska inte gå till skolan och vara rädd för sitt liv. När ska skolan ta tag i våldsamma och rent av farliga elever? Nu, eller när någons barn faktiskt blir knivhuggen?

Storasyster

ANNONS