Stoppa de höga pensionerna till kommunens toppchefer, uppmanar skribenten.
Stoppa de höga pensionerna till kommunens toppchefer, uppmanar skribenten. Bild: Kent Randau

Pensionerna till kommunens chefer – ett stort slöseri med pengar

Det borde finnas en spärr i systemet för orimligt förmånliga villkor för politiker och chefer. Vilka politiker har godkänt den här användningen av skattebetalarnas pengar?

ANNONS
|

Med anledning av Mölndals-Postens avslöjanden om skatteslöseriet och galet höga löneersättningar till kommunens högsta chefer så undrar man som företagare och boende i Mölndal: Kommer man aldrig få något riktigt slut på slöseriet i den skattefinansierade världen ?

Att slösa bort skattefinansierade extra slantar till redan högt betalda chefer är en osund åtgärd, det borde finnas en spärr i beslutsprocessen om så iögonfallande höga ersättningar till några tjänstemän skall utbetalas överhuvudtaget.

Det verkar dessutom vara några få som har känt till och godkänt beloppen och att skylla på tidigare företrädare är ett dåligt försvar och en märklig förklaring.

ANNONS

Eftersom ingen inblandad har försökt att ändra på de för skattebetalarna i Mölndal höga och dåliga villkoren tidigare så verkar allt vara en godkänd tystnadskultur inom Stadshusets dörrar i Mölndal.

Det verkar som att ingen vågar kritisera chefsvillkoren för det kanske faller illa på dem själva.

Det mesta tyder på det eftersom det måste till en tidningsartikel (2021) i Mölndals-Posten för att politikerna först då reagerar och visar intresse för att göra en förändring.

En förändring som borde vara solklar och utförd för längesedan, skatteslöseri är inget som gagnar medborgarna i Mölndal.

I Mölndals-Posten läser man vidare att Mölndals stad betalar ut i politikerpension 80 000 kronor per månad till två tidigare Mölndalspolitiker som slutat och idag driver ett Bed and Breakfast i Åsa.

Vilka politiker har godkänt denna generösa utbetalning av skattebetalarnas pengar ?

Ingen verkar bryr sig och det är alltid lättare att vara generös med andras pengar (skattepengar).

97 procent av Sveriges företag är små företag med upp till nio anställda. Dessa cirka 1 150 000 företag står för en stor del av landets skatteintäkter för att finansiera delar av välfärden som finns i Mölndal och övriga landet.

En småföretagare tillhör inte segmentet höginkomsttagare i Sverige. En småföretagare med a-kasseförsäkring får i snitt en utbetalning på 17 000 kronor per månad före skatt vid arbetslöshet.

En chef i Mölndals stad får nästan dubbelt så mycket i enbart betald pensionsförsäkring från skattepengar än vad en småföretagare i Sverige får i snittersättning vid arbetslöshet från sin a-kasseersättning.

En chef i Mölndals stad får mer i enbart toppade frikostiga pensionsvillkor per månad än vad snittlönen är per månad för en småföretagare, ett vårdbiträde eller en butiksanställd .

Det är snart val i Mölndal stad.

Är det någon inom det politiska styret i Mölndals stad som reserverat sig för höga chefslöner toppade med frikostiga pensionsvillkor där skattebetalarna skall stå för notan, undrar jag.

Björn Janson

Toltorpsdalen, Mölndal

LÄS MER:Frikostiga pensionsavtal för högsta cheferna i Mölndals stad

LÄS MER:Efter Mölndals-Postens granskning: Politikerna vill se över pensionsavtalen

LÄS MER:De här pensionerna är inte marknadsmässiga – de är slösaktiga

ANNONS