Rondellen vid Baazgatan pyntades under prideveckan.
Rondellen vid Baazgatan pyntades under prideveckan. Bild: Martin Björklund

Priderondellen gav barnen en positiv upplevelse

Det var rätt att låta förskolebarnen vara med och pynta rondellen inför Prideveckan. Ingen pådyvlade barnen några åsikter över huvud taget.

ANNONS
|

Angående artikeln: "Regnbågsrondellen anmäld: ”Barn ska inte tvingas in i ett politiskt statement” (molndalsposten.se 17 juni).

LÄS MER:Pride hör inte hemma på förskolan

Jacob Brendelius (SD) har synpunkter på att förskolebarn fått smycka en rondell med regnbågspynt under Pride-veckan. Han ämnar JO-anmäla detta, eftersom han inte gillar ”att förskolan propsar för att barn ska stå bakom politiska tankar”.

Förskolan ska enligt läroplanen främja respekten för människors lika värde och solidaritet människor emellan. Inget barn ska diskrimineras eller kränkas på grund av sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck hos barnet självt eller någon anhörig till barnet och alla sådana tendenser ska aktivt motverkas. Utbildningen ska lägga grunden till ett växande intresse och ansvar för att aktivt delta i samhället. Barnen ska få lära sig vilka rättigheter de har.

ANNONS

LÄS MER: Regnbågsrondellen anmäld: ”Barn ska inte tvingas in i ett politiskt statement”

Självklart kan läroplanens krav uppfyllas utan just regnbågsflaggor. Men smyckandet av rondellen uppfyller ju många av kriterierna ovan. Barnen vet nu till exempel att det inte är fel om de skulle bli förälskade av någon av samma kön och att deras anhöriga som är hbt-personer är lika mycket värda som andra. De som inte själva berörs fick visa sin solidaritet med de som är berörda. De har detta i ryggen när de möter fördomar i framtiden, och de fick en positiv upplevelse av att delta i samhället.

Men Brendelius kanske tycker att läroplanens skrivningar är alltför ”politiska”? Bör den ändras?

LÄS MER:SD-ledaren anklagar förskolor för sexualisering av barn – får kraftig kritik för utspelet

Eller bygger hela hans resonemang på att ”vissa” uppfattar regnbågsflaggan som en symbol för specifika organisationer och dessas opinionsarbete i sexualpolitiska frågor? Självklart ska barn inte pådyvlas specifika åsikter utöver basala demokratiska värderingar – men så sker ju inte heller! Bara för att det finns personer som missuppfattat regnbågsflaggans innebörd, betyder det inte att den har denna missuppfattade innebörd. Ingen organisation äger denna flagga! Vi kan inte börja förbjuda saker baserat på vissa personers associationer.

Och en sak tror jag vi är ense om: ingen ska någonsin tvingas vifta med någon flagga – vilken flagga det än gäller.

Småbarnsförälder

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS