”Vi kan inte hamna i en situation där hundratusentals pensionärer och hyresgäster hamnar i så tuff ekonomisk situation att ekonomin helt enkelt inte går ihop”, skriver Hyresgästföreningen och PRO
”Vi kan inte hamna i en situation där hundratusentals pensionärer och hyresgäster hamnar i så tuff ekonomisk situation att ekonomin helt enkelt inte går ihop”, skriver Hyresgästföreningen och PRO Bild: Clara Tjärnberg

Rekordhöga hyreskrav oacceptabelt för pensionärerna

Tillsammans kräver våra organisationer att hyresvärdarna besinnar sig och tar ansvar. Vi kan inte hamna i en situation där hundratusentals pensionärer och hyresgäster hamnar i så tuff ekonomisk situation att ekonomin helt enkelt inte går ihop, skriver Hyresgästföreningen och PRO.

ANNONS
|

Många svenskar har under året kämpat hårt för att få hushållsekonomin att gå ihop. Snabbt stigande matpriser och en inflation som ätit upp inkomsterna har drabbat många hårt. Sveriges hyresgäster och pensionärer är på inget vis undantagna. I själva verket är det grupper som ibland har det som tuffast.

Att kommunala Mölndalsbostäder kräver hyreshöjning för 2024 på 9,96 procent, Förbo 10,8 procent och de privata fastighetsägarnas organisation 12 procent i Mölndal kan vi inte acceptera.

Hushållens största utgift och den räkning man betalar först när lönen eller pensionen kommer in på kontot är boendekostnaden. Det är den utgift som i störst grad påverkar hushållets ekonomi och hyresgäster är den grupp som lägger störst del av sin inkomst på boendet.

ANNONS

Pensionerade lärare, sjuksköterskor, byggarbetare med flera yrkesgrupper som varit med och byggt vårt land ser redan hur deras knappa pension minskar till följd av den höga inflationen. En stor hyreshöjning till blir ohållbart för dem. I så fall kommer det inte bara handla om att det blir svårt att prioritera i kassan – i värsta fall står många inför en verklighet som kan innebära hemlöshet eller att tvingas flytta någon annanstans.

Tillsammans kräver våra organisationer att både de privata och kommunala hyresvärdarna besinnar sig och tar ansvar. Vi kan inte hamna i en situation där hundratusentals pensionärer och hyresgäster hamnar i så tuff ekonomisk situation att ekonomin helt enkelt inte går ihop.

Sveriges hyresgäster och pensionärer förväntar sig att hyresvärdarna tar ansvar i årets hyresförhandlingar för att inte riskera att människor tvingas lämna sina hem.

Marie Nordin, ordförande Hyresgästföreningen Mölndal

Pia Lagnevall, ordförande PRO Mölndal

LÄS MER:Mölndalsbostäder vill höja hyran – med tio procent

LÄS MER:Så mycket vill Förbo höja hyrorna med för 6000 bostäder

LÄS MER:Fastighetsägarna vill höja hyran med 12 procent i Mölndal

ANNONS