Nu har alla rösterna i kommunvalet i Mölndal räknats. Arkivfoto: Lotta Nyvall.
Nu har alla rösterna i kommunvalet i Mölndal räknats. Arkivfoto: Lotta Nyvall. Bild: Lotta Nyvall

Rösterna är inte alls bortkastade

Svar på insändaren: Hälften av allas röster ska inte vara lagda i onödan

ANNONS

Repliken från KD i Mölndals-Posten rörande utfallet i förra årets val lokalt i Mölndal är förvånande. Man tycker att halva befolkningens röster är bortkastade när KD inte fick behålla sin plats i kommunstyrelsen.

Detta svider säkert då många tappat ersättning för sina platser. Men om man lyfter blicken gäller detsamma i riksdagen. Där har vi haft jämvikt mellan blocken en längre tid, minns jämviktsriksdagen som gav som resultat att man minskade mandaten till ett udda tal för att slippa de problem som då fanns.

Nu är det dock så att blocken är jämnstora, i höstas låg vänsterblocket främst länge på valnatten, men till slut vann Ulf K och hans lag. Anser KD att den halva av Sveriges befolkning som ”förlorade” avgav röster som inte var något värda?

Dagens (230302) opinionsundersökning visar på att KD och L skulle få lämna riksdagen, så man borde fundera på vad man själva står för innan man kastar sten på vårt valsystem. Vi har en demokrati där väljarnas utslag ger underlag för styrning. KD är ett parti som lovar runt och håller tunt. Partiledaren är beviset på detta. Så gläds så länge vi har demokrati i vårt land, det kanske inte varar för evigt.

Thommy Johansson

ANNONS