Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, och Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, uppmanar alla att ta hand om sitt skräp.
Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, och Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, uppmanar alla att ta hand om sitt skräp. Bild: Håll sverige rent/Skogssällskapet

Så kan du minska nedskräpningen i skogarna

Nedskräpning i skogen är ett allvarligt problem med en enkel lösning. Du kan själv bestämma dig för att du inte är en person som skräpar ner i naturen, skriver representanter för Håll Sverige Rent och stiftelsen Skogssällskapet i en uppmaning till alla invånare i Västra Götaland.

ANNONS
|

Vi svenskar gillar verkligen att vara i skogen, inte minst det senaste året när det sociala livet har gått på sparlåga. Tre av fyra invånare i Västra Götaland, 75 procent, tror att coronapandemin har gjort att de vill vistas mer i skog och mark framöver, visar en ny Sifoundersökning som Skogssällskapet har beställt.

Allemansrätten ger oss unika möjligheter att röra oss fritt och njuta av skogen även när den tillhör någon annan. Högstubbar, kjolgranar och evighetsträd är en del av allt som finns att upptäcka i skogen. Men sorgligt nog möter vi också glasspapper, plastpåsar, aluminiumburkar och en och annan gammal rostig cykel.

ANNONS
Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef Skogssällskapet.
Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef Skogssällskapet. Bild: Skogssällskapet

Hela sju av tio kommuner och åtta av tio markägare menar att nedskräpning i naturen är ett problem, enligt en undersökning som Håll Sverige Rent genomförde 2017. De som orsakar mest nedskräpning är allmänheten – alltså många gånger samma personer som vistas i naturen för att njuta av den.

LÄS MER:Här är barnen som håller Mölndal rent

Fatta egna beslut

Nedskräpning är ett allvarligt samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör områden otrygga och kostar samhället mycket pengar – helt i onödan. Därför behöver vi stoppa nedskräpningen.

Vi vet också att nedskräpning ger mer nedskräpning. Om det redan ligger skräp i skogen är sannolikheten stor att det hamnar mer skräp där, för att det då kan uppfattas som att det är mer okej.

LÄS MER:Hela listan: Här kan du träna utomhus i Mölndal

Till skillnad från många andra samhällsproblem har var och en av oss stor makt att bidra till att minska problemet. Vi vill uppmana dig att fatta egna beslut för att bidra till minskad nedskräpning:

• Gör ett eget val. Bestäm dig för att det inte är okej att skräpa ner och att du inte en person som slänger skräp i naturen.

• Ta alltid med ditt skräp hem. Ofta är ryggsäcken eller fickorna tommare på väg hem och skräp väger oftast nästan ingenting.

• Ta med en extra påse. Där finns plats för både ditt eget skräp och skräp du hittar på vägen.

LÄS MER:Judith, 10, år: ”Det är för mycket skräp i skogarna.”

Källa till glädje

Skogen är en fantastisk resurs och källa till glädje. Det är viktigt att vi blir fler som bestämmer oss för att vi helt enkelt inte skräpar ner. Då gör vi riktig skillnad tillsammans.

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent

Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef Skogssällskapet

ANNONS