Svar till ”Hur resonerar Mölndals kommun kring skolskjutsen?” (Mölndals-Posten 23/8).
Hej,
Elever kan ha rätt att få hjälp med skolskjuts från hemkommunen om färdvägens längd, trafikförhållandena, elevens eventuella funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet kräver det. Vi bedömer barnens förväntade trafikmognad utifrån den årskurs de går i. I första hand är det vårdnadshavarnas ansvar att se till att barnen kommer till och från skolan.
När en elev har ansökt om skolskjuts gör vi en individuell prövning av eventuell rätt till skolskjuts utifrån de riktlinjer vi har. Riktlinjerna grundar sig på skollagen. Bedömningsgrunderna för skolskjuts är samma oavsett var i kommunen du bor. Skolskjuts anordnas i första hand genom busskort i den allmänna kollektivtrafiken. Om kollektivtrafik saknas, eller om elevens behov kräver det, anordnar vi skolskjutsen med bil.
I allmänhet gäller att vårdnadshavares tillsynsansvar är större ju yngre barnet är. Det innebär bland annat att vårdnadshavare till ett yngre barn har ett förhållandevis stort ansvar för att barnet tar sig till och från skolan. Äldre barn förväntas ha en högre grad av trafikvana och kunna gå längre sträckor.
Du som vårdnadshavare känner ditt barn bäst och behöver därför fundera på hur du kan hjälpa ditt barn att ta sig till skolan på ett säkert sätt. För yngre barn kan det till exempel vara att du följer ditt barn till busshållplatsen. För lite äldre barn kan hjälpen vara att ha reflexer och tillgång till ficklampa när det är mörkt. Ibland kan ett bra alternativ vara att samverka med grannar och andra vårdnadshavare. Kanske kan en så kallad vandrande skolbuss vara ett alternativ, det uppmuntrar både till samarbete, rörelse och frisk luft. Om du är nyfiken kan du läsa mer om det på Nationella trafiksäkerhetsförbundet.
Om du vill veta mer om skolskjuts kan du läsa mer på molndal.se. Om du har en specifik fråga om ditt barn är du alltid välkommen att kontakta oss.
Vänliga hälsningar
Erica Goding,
myndighetschef på skolförvaltningen i Mölndals stad