Nyheter Just nu pågår ett försök med sänkt hastighet i Lundby
Nyheter Just nu pågår ett försök med sänkt hastighet i Lundby

Sänk hastigheten längs Toltorpsgatan

Tog skyltarna slut efter satsningen i östra Mölndal eller var det något annat som tog slut? undrar Björn Sonander i en insändare.

ANNONS
|

Efter att dels ha läst i Mölndals-Posten om trafikolyckan på Toltorpsgatan fredag 26 januari klockan 08.30, då två skolbarn blev påkörda av en smitare på ett övergångsställe – lyckligtvis utan svårare fysiska skador – och dels efter flera års fruktlösa påtryckningar genom Toltorpsdalens Egnahemsförening till politiker och tjänstemän om behovet av trafiksäkerhetsfrämjande åtgärder utefter Toltorpsgatan, körde jag på lördagen 27 januari en runda för att se hur det står till med hastighetsbegränsningar i Mölndal.

Jag startade på gränsen mellan Göteborg och Toltorpsdalen och precis där Toltorpsgatan börjar finns en 50-skylt. Sedan körde jag hela Toltorpsgatan, passerade Toltorpsskolan där olyckan inträffade, passerade även Bosgårdsskolan och Aktiviteten där också många barn är i rörelse, tog till höger på Frölundagatan fram till Pedagogen Park, till höger på Bifrostleden till Bifrostrondellen. Men INGA skyltar om ”tvingande” hastighetsbegränsning någonstans på hela denna sträcka! Alltså gäller 50 kilometer/timme överallt.

ANNONS

Tvärgatorna in till Solängen hade blåvita rekommendationsskyltar om max 30. I Toltorpsdalen finns inga rekommendationsskyltar om sänkt hastighet på smågatorna.

Sedan fortsatte jag från Lackarebäcksrondellen uppför Gunnebogatan, till höger på Stensjögatan och slutligen Kvarnbygatan (Kråkan) ner mot Mölndals innerstad. På denna sträcka räknade jag till åtta stycken 40-skyltar och en 30-skylt. Dessutom fanns ”tvingande” 30-skyltar på tvärgatorna jag passerade.

När jag kommit över Mölndals bro kunde jag återigen öka farten – där står en 50-skylt precis där Mölndal galleria börjar!

Tog skyltarna slut efter satsningen på östra Mölndal eller var det något annat som tog slut?

Björn Sonander, Toltorpsdalen

ANNONS