Efter årsskiftet ska hemtjänsten ta över ansvaret för trygghetslarmet på dag- och kvällstid.
Efter årsskiftet ska hemtjänsten ta över ansvaret för trygghetslarmet på dag- och kvällstid. Bild: Andreas Hillergren/TT

SD: Ge en ordentlig förklaring – innan förändringen

Vi vill inte att trygghetslarmens nuvarande organisation förändras innan vi fått en ordentlig förklaring och redovisning av denna förändrings konsekvenser för brukarna, för utförarna och personalen på dagens trygghetsorganisation, skriver representanter för Sverigedemokraterna.

ANNONS
|

Vi i Sverigedemokraterna vill påpeka att frågan om stadens trygghetslarm inom vård- och omsorgsförvaltningen bara har varit uppe i nämnden helt kort som en liten förändring bland många, när reglerna för upphandling av hemtjänst och äldreboenden var uppe på nämnden vid ett mastodontmöte på nästan fem timmar i september. Vi från SD, och säkert många andra närvarande ledamöter, antog nog naturligtvis att förändringarna i upphandlingsreglerna skulle gälla kommande upphandlingar, inte tillämpas retroaktivt på redan verksamma utövare. Det blir ju väldigt konstigt…

När vi inför nämnden nu i oktober ställde frågan blev svaret att ”Jo så är det”… och då känns det väldigt fel hanterat utan för oss delgivna skäl eller orsak/bakgrund.

ANNONS

Hemtjänsterna går ju redan i dag på knäna med fler uppdrag än vad de hinner med på ett bra sätt. Hur ska de till exempel dessutom hinna med att åka på trygghetslarm inom sitt område, även till brukare som bara har trygghetslarm men inte hemtjänst i övrigt..?!

Vi från SD vill inte att trygghetslarmens nuvarande organisation förändras innan vi fått en ordentlig förklaring och redovisning av denna förändrings konsekvenser för brukarna, för utförarna och personalen på dagens trygghetsorganisation.

Vi får inte använda våra äldre som verktyg för att försöka reglera eventuella ej fungerande rutiner och system eller eventuella missbruk av dessa.

Eftersom vi efter valet 2022 inte fått platser i några arbetsutskott trots att vi är tredje största parti, så får vi inte heller någon förklarande information i olika ärenden som kanske delgivits i nämndens arbetsutskott.

Lennart Jonsson, Sverigedemokraterna

ledamot i vård- och omsorgsnämnden

Marie Omström, Sverigedemokraterna

ersättare i vård- och omsorgsnämnden

LÄS MER:Kraftig kritik från personalen när trygghetslarmet i Mölndal görs om

ANNONS