Jon W Pedersen, vd och sportchef på Åbytravet.
Jon W Pedersen, vd och sportchef på Åbytravet. Bild: Mathias Bergeld

Spelskatten blir en hästskatt

Regeringens höjda spelskatt innebär att mer än 200 miljoner kronor årligen försvinner från den finansiering som hela hästnäringen får från ATG, skriver Åbytravets vd Jon W Pedersen.

ANNONS
|

Den 1 juli trädde regeringens höjda spelskatt i kraft. För oss som är engagerade i hästsporten och värnar om Sveriges 355 000 hästar är detta en dyster insikt. Den nya spelskatten blir en "hästskatt". För när den nu ökar från 18 till 22 procent – en höjning på över 20 procent – innebär det att mer än 200 miljoner kronor årligen försvinner från den finansiering som hela hästnäringen får från ATG.

Det är ett hårt slag, både mot Åbytravet och en redan pressad hästnäring. En näring som bidrar till en levande landsbygd runt om i hela Sverige, med hårt arbetande hästföretagare som skapar arbetstillfällen för väldigt många människor.

ANNONS

För hästsporten är inte bara en passion, som bidrar till ökad livskvalitet och folkhälsa genom meningsfull sysselsättning. Det är dessutom en viktig del av hela Sveriges ekonomi, som med sina 355 000 hästar har en omsättning på 32 miljarder och genererar närmare 20 000 arbetstillfällen. Hästnäringen bidrar vidare med 6,5 miljarder till statskassan och 1,1 miljarder i spelskatt. Varje år.

Åbytravet är en del av Sveriges totalt 36 trav- och galoppbanor, 32 travskolor och 16 000 hästar, som tillsammans arrangerar över 875 tävlingsdagar och mer än 1300 ungdomslopp per år. I över 10 år har Åbytravet också haft en ridbana på insidan travbanan och är en viktigt tävlingsarena för ridsporten i Västsverige.

Hela ATG:s överskott, förra året motsvarade det 2,3 miljarder kronor, går tillbaka till hela hästsporten och dess utövare inom flera grenar; från trav- och galopp- till ridsporten med dess trav- och ridskolor.

Något som är till gagn för både människor och hästar.

Sverige har i dag en världsledande hästvälfärd. Inte minst inom travsporten, som med sitt uppdrag från staten att verka för hela hästnäringen varit drivande både genom forskning och i andra sammanhang för en ökad hästvälfärd, även internationellt.

Hästnäringen i Sverige har haft en fem-faldig ökning under de senaste 50 åren, tack vare ATG:s och travsportens stora bidrag. På uppdrag av staten. En utveckling som nu riskerar att raseras helt med den nya ”hästskatten” som införs utan någon som helst konsekvensanalys. Av samma stat.

Därför uppmanar vi nu alla inom hästnäringen att kraftsamla för en sänkning av hästskatten. En sänkning från en nivå som är feltänkt från början. Till exempel skulle en mer differentierad spelskatt, beräknad efter risknivå, ge ännu mer till statskassan. Det skulle gynna både Sverige, hela hästnäringen och våra lokala hästföretagare runt Åbytravet.

Jon W Pedersen, vd Åbytravet

ANNONS