”De blir stressade och flyr för sitt liv mitt i natten. De är chockade, rädda, desorienterade och flyr för sitt liv. Många av dessa dör av rena chocken”, skriver Bahman Alami.
”De blir stressade och flyr för sitt liv mitt i natten. De är chockade, rädda, desorienterade och flyr för sitt liv. Många av dessa dör av rena chocken”, skriver Bahman Alami. Bild: Kent Eng

Stoppa fyrverkerierna – vi firar på andras bekostnad

Nu tror inte jag att någon medvetet vill skada vare sig mina husdjur, bondens tamdjur eller våra vilda grannar. Det blir dessvärre effekten av nyårsfestligheternas höjdpunkt.

ANNONS
|

Nyligen beskådade många av oss vackra fyrverkerier. Fyrverkerier kopplas till festligheter och högtider. Fyrverkerier har varit en viktig symbol för att kunna lämna det gamla och välkomna det nya året.

Nästan varje år skadas dessvärre många på grund av vår njutning av det vackra trolleriet och i vissa fall blir skadorna väldigt allvarliga. Fyrverkerier förknippas också med fara för många.

Det är märkligt egentligen. Majoriteten som avfyrar fyrverkerier vill skapa feststämning för sig själva, grannar och staden men resultatet blir annat än vad man hade för avsikt. Istället för feststämning blir det för många återupplevda trauman, oro och ångest. För sig själva och för deras husdjur.

ANNONS

Dör av chocken

Förutom människor och husdjur som drabbas i olika grad så påverkas även våra vilda djur. Många djurägare försöker att skydda sina husdjur inför högtider. Vi har sett i tv och övrig media att många tar med sig sina älskade djur till särskilda hotell för att skydda dem.

Våra vilda djurgrannar som finns ute i staden har det värre. Det gäller allt från de småfåglar vi matar för att hjälpa dem klara vintern till olika flyktdjur så som exempelvis rådjur. De blir stressade och flyr för sitt liv mitt i natten. De är chockade, rädda, desorienterade och flyr för sitt liv. Många av dessa dör av rena chocken.

Dags att vara kreativ

Nu tror inte jag att någon medvetet vill skada vare sig mina husdjur, bondens tamdjur eller våra vilda grannar. Det blir dessvärre effekten av nyårsfestligheternas höjdpunkt. Vi firar på andras bekostnad.

Att festa och ha roligt är en viktig del av livet. Men det är dags att vara mer kreativ och det finns numera alternativ som inte påverkar andras rätt och säkerhet. I ett samhälle som jobbar aktivt med inkludering i så många frågor är det nu dags att på allvar göra de smärre justeringar i vårt nyårsfirande som krävs för att nyår ska bli en skadefri, trevlig och njutbar helg för alla. Stoppa fyrverkerierna och inför gemensamt ljusspel över Mölndals stad!

Bahman Alami

ANNONS