Låt barnen få en tryggare väg över hela Toltorpsgatan och sänk hastigheten omgående i stället för tvärtom, skriver Björn Janson.
Låt barnen få en tryggare väg över hela Toltorpsgatan och sänk hastigheten omgående i stället för tvärtom, skriver Björn Janson. Bild: Erika Arnadottir

Sunt förnuft kan rädda liv på Toltorpsgatan

Höjd hastighet ökar risken för dödsolyckor. Det handlar om sunt förnuft, sunt förnuft kostar inget (möjligen lite prestige), skriver Björn Janson i Toltorpsdalen.

ANNONS
|

Replik till ”Gedigen utredning bakom hastighetsplanen” (Mölndals-Posten 23/5).

I GP 2008 skrev reportern Leif Uhlin en artikel där han intervjuade dåvarande Moderatchefen Hans Bergfelt:

”Som boende i området (Toltorpsdalen) anser han (Hans Bergfelt) sig vara väl insatt i problematiken.

’Jag delar din uppfattning om förekomsten av alltför höga hastigheter på betydande sträckor av Toltorpsgatan.’”

Hans Sternlycke och Nicola Schismanov skriver i en insändare i Mölndals-Posten den 2 augusti 2018 citat:

”Toltorpsgatan borde bli en stadsgata för högst 40 kilometer i timmen, med fler farthinder, en cirkulationsplats vid Dalgångsgatan.”

Trafiknämnden och den gedigna utredningens deltagare har förmodligen aldrig frågat någon bland de som bor i Toltorpsdalen om att höja hastigheten på Toltorpsgatans norra del, eller ringt någon av de anhöriga till de som har dött i trafiken på Toltorpsgatans norra del, eller ringt den kvinna som fick livshotande skador på samma adress om vad de tycker om höjd hastighet i bostadsområdet Toltorpsgatans norra del.

ANNONS

Jäv?

Att Trafiknämndens politiska ordförande ser om sitt eget hus och sänker hastigheten i närheten av sitt eget boende är förståeligt, men kanske rent av en jävsituation?

Att samma ordförande vill höja hastigheten i annan del av Toltorpsgatan där människor har dött och fått livshotande skador är oförståeligt.

Ny våldsam olycka lördag den 18 maj 2024 på Toltorpsgatans norra del

En bil rammade in i en lyktstolpe som klövs. Bilen körde i hög hastighet rakt över vägen i motsatt körriktning och in i lyktstolpen på Toltorpsgatans norra del, smällen var hög och oroade flera boende, det kunde slutat i en katastrof för oskyddade barn som passerar dagligen på lokalbanan.

Mölndals stad är förmodligen den enda stad i världen där de skattefinansierade företrädarna vill höja hastigheten för bullerbenägna långtradare, odämpade motorcyklister, tomma bussar och andra fordon mitt i ett bostadsområde.

Om alla i trafiknämnden tycker likadant då är de flesta helt onödiga, eller har alla i den fina utredningen haft otur samtidigt? Högre hastighet i ett bostadsområde = ingenting bra för någon.

Farten dräper

Låt barnen få en tryggare väg över hela Toltorpsgatan och sänk hastigheten omgående i stället för tvärtom.

Släpp prestigen, alla gör misstag men det får inte bli fler misstag när det gäller trafiksäkerheten.

Björn Janson med familj

Toltorpsdalen, Mölndal

LÄS MER:Gedigen utredning bakom hastighetsplanen

LÄS MER:Tänk om och tänk rätt om Toltorpsgatan

LÄS MER:Måste fler skadas i trafiken på Toltorpsgatans norra del i riktning mot Sahlgrenska?

ANNONS