I februari 2022 hissades Ukrainas flagga utanför Mölndals stadshus.
I februari 2022 hissades Ukrainas flagga utanför Mölndals stadshus. Bild: Teo Kristjansson

Ung Vänster: Hissa Palestinas flagga utanför Mölndals stadshus

Kan Mölndal visa solidaritet med Ukraina, kan de också visa solidaritet med Palestina, skriver Ung Vänster Mölndal-Härryda.

ANNONS

Ett folkmord pågår rakt framför våra näsor medan världen tittar bort. Om Vietnam var det första tv-sända kriget, är Gaza det första digitaliserade folkmordet. De som tittat bort från dåtidens brott mot mänskligheten har alltid ursäktat sin passivitet med okunskap. ”Ingen visste bättre”, har vi hört upprepas gång på gång.

Men när bilder och videor på barn och civila som brutaliseras sprids på sociala medier i all tillgänglighet, kan ingen säga att de inte visste. Eftersom vi alla vet vad som händer, och vet att det är oacceptabelt, uppmanar vi Sverige att agera. Det krävs inte oändlig debatt, och det är inte för komplicerat för att ta en position, det krävs medmänsklighet.

ANNONS

Efter Rysslands invasion av Ukraina har den ukrainska flaggan vajat utanför Mölndals stadshus, Willys och Coop i Kållered har tidigare stoppat försäljning av ryska varor i stöd till Ukraina, men grönsaker och frukt som växer på stulet palestinskt land säljs för fullt. Kan Mölndal visa solidaritet med Ukraina, kan de också visa solidaritet med Palestina.

Med det sagt, tycker vi starkt att Mölndal kommun bör göra sin plikt i solidaritet med Gaza, och stoppa inköp av israeliska varor i sina butiker. Vi bör även hissa palestinska flaggan utanför våra stadshus och på våra torg.

Men om kommunerna och städerna inte agerar, är det upp till Mölndals befolkning: bojkotta Israel i matbutikerna, demonstrera för ett slut på ockupationen, visa ditt stöd för frihet och mänsklighet.

Ung Vänster Mölndal-Härryda

ANNONS