Carina Örgård (V) på Frihamnsdagarna, Göteborg.
Carina Örgård (V) på Frihamnsdagarna, Göteborg. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Vänsterpartiet inte nöjda över sjukvårdsfrågorna: ”Regeringen tar inte sitt ansvar”

”Vi i Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. Alla har rätt till en bra och tillgänglig sjukvård. Det ska gå att lita på sjukvården oavsett vem man är och var man bor”, skriver två Vänsterpartister.

ANNONS
|

Det är en stor risk för nedskärningar i vården. Sverige är ett så rikt land att det inte skulle behövas. Orsaken till sjukvårdskrisen är att regeringen och Sverigedemokraterna inte ger regionerna de statsbidrag som behövs. Det krävs ett statligt räddningspaket för sjukvården.

Det är illa ställt med svensk sjukvård. Patienter vårdas i korridorer.

Sjukvården lider av en personalbrist som kan vara rent livsfarlig för patienterna.

Inför budgetpropositionen för 2023 skickade Sveriges kommuner och regioner en vädjan till regeringen. Vi skrev att de behövdes kraftiga tillskott för att klara de ökade kostnader som följer av bland annat stigande priser och att befolkningen blir allt äldre. Men regeringen och SD gav inte oss i regionerna ens i närheten av det som behövdes. Och när regeringen nu presenterade sin vårbudget kom inga nya pengar alls.

ANNONS

Kristerssons och Åkessons passivitet är chockerande. De ser iskallt på när nedskärningarna kan komma att göras i svensk sjukvård. Istället för att göra något har de prioriterat att sänka skatten för sig själva och andra höginkomsttagare.

”Det ska gå att lita på sjukvården”

Vi i Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. Alla har rätt till en bra och tillgänglig sjukvård. Det ska gå att lita på sjukvården oavsett vem man är och var man bor. Det är inget vi som samhälle kan spara in på.

I Vänsterpartiets vårbudgetmotion föreslås ett statligt räddningspaket för sjukvården. Det innehåller följande:

• Vi vill satsa 8 miljarder på regionerna under 2023.

• Vi kräver att landets kommuner och regioner före sommaren får besked om en lägsta nivå för statsbidrag i höstens budgetproposition.

• Låt kommuner och regioner, tillfälligt eller tillsvidare, använda riktade medel som generella.

• Staten måste garantera långsiktiga förutsättningar för kommuner och regioner – indexera statsbidragen så de följer kostnadsutvecklingen.

Det är sådan kraftfull politik som krävs i krisen.

De 8 miljarder Vänsterpartiet föreslår till regionerna för 2023 skulle innebära 1,3 miljarder extra för oss i Västra Götalandsregionen, vilket motsvarar 1908 anställda. Det är anställda som hade gjort stor skillnad för alla som behöver vården i vår region.

Regeringen tar inte sitt ansvar för att rädda sjukvården.

Carina Örgård (V) Regionråd Västra Götalandsregionen

Jessica Gustafsson (V) Distriktsordförande Vänsterpartiet Väst

ANNONS