Var det bara (V)i som såg det komma?

Nu (8/4) kom “nyheten” om stora underskott (62 miljoner!) i vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal. Häromveckan (28/3) skrev en förtvivlad pedagog här på insändarsidan om hur besparingarna i skolan drabbar Mölndals barn. Var det bara Vänsterpartiet som såg detta komma?

ANNONS

Inför höstens budgetbeslut lämnade alla nämnder in sina förslag. Enligt de regler vi har höll de sig inom de ramar som gavs under våren innan. När förvaltningen ser att pengarna inte kommer att räcka kan de signalera det på olika sätt till fullmäktige. Skolförvaltningen skrev att de inte kunde behålla sin personaltäthet, vård och omsorg hade en lista med uppenbart orealistiska effektiviseringar som de skulle genomföra i ilfart.

Som enda parti lyssnade vi på dessa signaler och tog konsekvenserna. Inför valet att ta de nedskärningar vi såg komma eller skjuta till mer pengar valde vi det senare. Vi föreslog 25 miljoner mer till skolan och 55 miljoner mer till vård och omsorg. Nu ser det ut som att vi träffade ganska rätt!

ANNONS

För att kunna ha en vettig debatt i samhället krävs det att vi är ärliga med våra prioriteringar och står för dem. Vi insåg att det skulle svida med en skattehöjning i det ansträngda läge många hushåll befinner sig i nu. Vi tyckte ändå att det var det bättre alternativet, att ta tillbaka lite av den skattesänkning som staten gjorde. Om man tycker att nedskärningar är ett bättre alternativ tycker vi att man ska argumentera för det. Inte gå ut och säga att vi i Mölndal inte behöver skära ner när man inte har täckning för det.

(Ett nytt jobbskatteavdrag och uppräkning av brytpunkter gjorde att även med vår höjning av kommunalskatten fick alla en skattesänkning totalt sett. Till exempel skulle en undersköterska med 28 000 kronor i månaden få en sänkning på 237 i stället för 328.)

Astrid Vikgren och Anna Mårland, skolnämnden, (V)

Lars Selin och Emelie Wandel, vård- och omsorgsnämnden, (V)

Joakim Ramberg, gruppledare (V)

LÄS MER:Kan bli stora besparingar på vård och omsorg i Mölndal: ”Tuff situation”

LÄS MER:Mölndals stad sparar på bekostnad av barnen

ANNONS