Bygget av Västlänken vid Korsvägen.
Bygget av Västlänken vid Korsvägen. Bild: Robin Aron

Västlänken är en ekonomisk katastrof – hur räknar politikerna?

Västlänken är en politisk och ekonomisk katastrof som kommer att försenas i många år medan skattebetalarnas miljarder rullar iväg, skriver skribenten.

ANNONS

Både Riksrevisionen och folkopinionen samt de människor som bor i kranskommuner som Mölndal, och göteborgarna, själva har nonchalerats. De ansvariga politikerna har agerat emot folkviljan på ett skrämmande sätt. Att man inte tycks ha den minsta kontroll över hur detta jätteprojekt skall finansieras är också mer än beklagligt. Trafikverket uppskattar att Västlänken kommer att kosta åtskilliga miljarder mer än beräknat och är därmed inte bara ett ovälkommet hål i stadsmiljön, den är också ett ekonomiskt slukhål av aldrig tidigare skådat slag. Inte ens den oönskade trängselskatten som bilisterna får dras med i minst tio år till kan förhindra den ekonomiska katastrofen!

ANNONS

Politisk prestige driver detta jätteprojekt samtidigt som resurserna för en rad angelägna samhällsfunktioner som skolor, vård och annan välfärd krymper. Förskolor och skolor, men även vården av sjuka och äldre, bokstavligen skriker efter mer och väl motiverade resurser men får i stället möta krav på besparingar och nedskärningar från politikerna. Anställda i skolor och sjukvården uttrycker stor oro, men de många varningarna för konsekvenserna av detta sätt att sköta samhällsekonomin bryr man sig inte om.

Politikerna talar med förfäran om ekonomiska ”krispaket” och att vi går mot en ”vargavinter” för en rad angelägna samhällssektorer.

Samtidigt får man veta att samma politiker genom den så kallade ”Arenaöverenskommelsen” har beslutat att i stället för att renovera och modernisera det populära Valhallabadet, för en kostnad av ca 300–400 miljoner, så skall badet rivas för att lämna plats åt ett nytt bad till en kostnad av 3–4 miljarder. Det är svårt att förstå hur politikerna räknar. Skulle privatpersoner sköta sin ekonomi som politikerna handskas med samhällets pengar, skulle personliga konkurser vara regel snarare än undantag. Var finns det sunda förnuftet?

Kent Forsén

ANNONS