Nawzad Rostam Hama har varit i Sverige i 15 år, nu har han fått besked om att han ska utvisas.
Nawzad Rostam Hama har varit i Sverige i 15 år, nu har han fått besked om att han ska utvisas. Bild: Ann Kristin Ekman

Vi är många som inte förstår varför Nawzad ska utvisas

”Vad ska krävas av en människa som kommer hit? Är Nawzads femton år i Sverige inget värt?”, skriver Klara Nyman.

ANNONS

I Eklanda, Mölndal, finns en affär som är områdets lokala godis- och livsmedelsbutik. Nawzad som jobbar i butiken kom till Sverige 2008 och har blivit en del av gemenskapen och ett nav för den verksamhet som finns i Eklanda.

Nu är hans liv i Sverige, som han har byggt upp under 15 år, slut. Han fick tidigare i sommaravslag på sin ansökan om uppehållstillstånd för arbete. Den 10 juli lämnades överklagan in men nekades.

Vi är många som inte förstår hur detta har gått till. Givetvis finns det lagar och regler Migrationsverket följer och de kan inte ta hänsyn till varje enskild individ. Men det blir svårt att acceptera fyrkantigheten kring asylärenden och särskilt i Nawzads fall, en individ som byggt upp sitt liv under 15 år, kan språket och arbetar. Vad ska krävas av en människa som kommer hit?

Är Nawzads femton år i Sverige inget värt? Det bryter ned asylsökande flyktingar att Sverige låter de stanna och etablera ett liv under så långa perioder för att sedan ta det ifrån dem. Att leva med denna ovisshet är inte humant.

Jag önskar att det var lättare och tydligare hur invandrare ska göra för att få stanna, så att personer som Nawzad får en chans. Vi tänker på dig Nawzad!

Klara Nyman

LÄS MER:Nawzad hotas med utvisning efter 15 år i Sverige – Eklanda sluter upp

LÄS MER:Nawzad i Eklanda ska utvisas – vårdas på psyk

ANNONS