De fantastiska människor som arbetar inom vård och omsorg förtjänar en rättvis lön och schysta arbetsvillkor, skriver insändarskribenten.
De fantastiska människor som arbetar inom vård och omsorg förtjänar en rättvis lön och schysta arbetsvillkor, skriver insändarskribenten. Bild: Eric Johansson

Vi som jobbar i vården förtjänar en rättvis lön och schysta arbetsvillkor

Jag är inte bitter men det ska löna sig att arbeta i omsorgen

ANNONS
|

Jag skulle aldrig rekommendera att arbeta inom vård och omsorg till någon, inte heller vilja att mina barn går i samma fotspår som jag.

Jag och alla jag arbetar med vet att det vi gör är viktigt, vi spelar roll i samhället. Men precis som sjuksköterskorna sa när covid var som värst, hjälper inte applåder och hyllningar när man inte har råd att betala räkningarna. Det hjälper inte heller när man går ett arbetspass och inte hinner äta eller gå på toaletten.

Skillnaden på lönerna mellan nyanställda och de som arbetat ett tag blir stora då de som har erfarenheten av arbetet inte blir upphöjda utan släpar efter. Till svar får man kommentaren ”är du inte nöjd kan du alltid söka annat”.

ANNONS

Kan inte vara hemma

Vi som arbetar med vård och omsorg kan inte vara hemma för vab eller sjukdom och samtidigt arbeta. Resultatet blir att man går till arbetet trots att man är sjuk för att inte förlora en hel dags lön.

Barn som växer upp i dag är inte intresserade av omsorgsarbete med dåliga löner när man kan arbeta hemma i soffan och tjäna två gånger så mycket utan att göra ens hälften av arbetet som omsorgspersonal gör.

Färre söker till vård- och omsorgsprogrammet, det finns få vikarier att räkna med och personalen jobbar dubbelpass och sliter ut sig, vilket resulterar i sjukskrivningar och uppsägningar.

Rättvisa löner

För att fler ska söka till vård och omsorg behövs rättvisa löner. Det ska löna sig att arbeta i omsorgen. Inte bara för att inflationen skjutit i höjden, utan för det ska vara mer värt att hjälpa någon att få ett drägligt liv eller rent av hjälpa personer att överleva.

I dag tjänar en stödassistent eller butiksbiträde lika mycket som oss, om man inte räknar obekväm arbetstid. De fantastiska människor som arbetar inom vård och omsorg förtjänar en rättvis lön och schysta arbetsvillkor.

Fria ord från en stödassistent

LÄS MER:Så jobbar nätverket som lurar äldre personer

LÄS MER:Nu ska unga få hjälp med psykiska hälsan via app

LÄS MER:Mölndal utsedd till årets tillväxtkommun på Fastighetsgalan: ”Lyfter organisationen”

ANNONS