Gunnebo slott och trädgårdar.
Gunnebo slott och trädgårdar. Bild: Martin Björklund

Vilket Gunnebo vill du se?

Inget förnuftigt resonemang om Gunnebos framtid kan landa i att anslaget ska skäras ned med 5 miljoner. Det är ogenomtänkt och dumsnålt, skriver Anders Lindström i en insändare.

ANNONS

Kommunägda Kvarnfallet AB har beslutat att sänka det ekonomiska anslaget till Gunnebo slott och trädgårdar med hela 25 procent inför nästa år. Med en självförsörjningsgrad på 60 procent kan Gunnebo slott och trädgårdar vara den enda kloka investering som Mölndals stad någonsin har gjort.

Jämförelsevis har kommunägda Ullevi, som drivs av Got Event, en självförsörjningsgrad på knappa 50 procent.

Nu vill Kvarnfallet, alias Mölndals kommunpolitiker, skära ner anslaget med 5 miljoner. Detta kommer inom kort att innebära att sådant som drar in pengar till verksamheten måste läggas ner, vilket i sin tur leder till Gunnebo slott och trädgårdar snart kommer behöva ett än större ekonomisk tillskott åren framöver för att hejda förfallet.

Ett sluttande plan, helt enkelt.

Vad kan då Mölndalsborna vänta sig vid ett besök på Gunnebo om några år? Tja, till att börja med lär man mötas av ett landskap i igenväxningsskede. Slåtter av mad och ängar har troligen upphört och betesdjuren är borta.

Denna vanhävd har resulterat i förlorad biologisk mångfald och ett landskap i förfall. Byggnadernas underhållsskuld ökar, och man kan beskåda slott och flyglar med flagnande färg och rötskador. Vissa delar är i så dåligt skick att de inte längre är öppna för besök. Köksträdgårdarna som i dag drar tusentals besökare till Gunnebo varje år har lagts i träda och täckts över.

Är man intresserad av att studera igenlagda odlingskvarter är det dock ett utmärkt besöksmål, men ta med egen fika och lunch för någon restaurang eller något kafé finns inte längre.

Detta är den väg man slår in på om man genomför dessa, för kommunen relativt små men för Gunnebo förödande, nedskärningar med cirka 5 miljoner kr. Att nu börja avveckla denna plats är att ta Mölndalsbornas tusenlappar, slänga in dem i öppna spisen och yra någonting om skola och vård och principer.

Inget förnuftigt resonemang om Gunnebos framtid kan landa i att anslaget ska skäras ned med 5 miljoner. Det är ogenomtänkt och dumsnålt.

Anders Lindström

LÄS MER:Flera tjänster försvinner från Gunnebo slott – pengarna från Mölndals stad räcker inte

LÄS MER:Stefan Gustafsson (S): Vi har inte mer pengar att ge Gunnebo slott

LÄS MER:Tusentals kom till nya festivalen Gunnebo Mat och Hantverk

LÄS MER:Tips: Evenemang och konserter i Mölndal hösten 2023

ANNONS