Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekonomin som nyårslöfte – 6 tips för att spara pengar

December är en rekorddyr månad – det är sedan gammalt. Därför kan det redan nu vara dags att börja fundera på ditt nästa nyårslöfte – att få ordning på din ekonomi. Här är våra bästa tips!

Julklappar, pynt, mat – och så ett nyårsfirande på det. Prognosen från Handelns utredningsinstitut visar att den här julen, när vi äntligen kan träffas igen, kan bli rekorddyr.

Så om du känner att plånboken är tunnare än vanligt i slutet av december är du inte ensam. Men vad passar då bättre att ha ett nyårslöfte kopplat till ekonomi? Här listar Sambla de bästa tipsen för att få kunna spara mer pengar under nästa år.

Gör en budget

Gör en budget för varje månad och se till att håll den. Skriv upp dina fasta kostnader och bestäm hur mycket pengar du bör lägga på saker som mat, kläder och nöjen. På så sätt får du kontroll över din ekonomi och kan få ner dina utgifter.

Starta ett fast sparande

Ser du inte pengarna kan du inte spendera dem. Smart, va? Som del av din budget bör du ha stående överföring den 25:e varje månad till en fond eller sparkonto så du inte spenderar hela lönen utan att spara en krona.

Samla dina lån

När såg du senast över dina privatlån? Detta kan spara dig mycket pengar i en handvändning. Har du flera lån kan du samla dem i ett för att sänka din ränta.

Genom Sambla kan du ansöka om ett samlingslån hos flera banker samtidigt med bara några få klick – och bara en UC. Sedan kan du i lugn och ro jämföra dina erbjudanden och ta det som ger dig bäst villkor och sparar dig mest pengar.

– Det är kostnadsfritt och garanterar dig så låg ränta som möjligt – vilket effektivt kan sänka din månadskostnad, säger Marcus Sätherström, expert på privatekonomi hos Sambla.

Se över dina abonnemang

Ungefär som med lånen kan man spara mycket pengar genom att se över sina månatliga kostnader för saker som el, bredband och telefoni. Det kan ofta finnas bättre erbjudanden där ute – kolla hur mycket pengar du kan spara genom att byta leverantörer!

Avsluta onödiga prenumerationer

När du gör detta kan det också vara läga att säga upp vissa abonnemang. Hur mycket nyttjar du egentligen dina streamingtjänster? Hur många ljudböcker lyssnar du på varje månad? Se till att avsluta alla abonnemang som du inte nyttjar ordentligt.

Avstå impulsköp – och laga mer hemma

Som alla riktiga spargurus vet handlar det mesta om de små utgifterna. Hur mycket lägger du på take away-kaffe i månaden? Hur många uteluncher blir det?

Försök att aktivt skära ner på de dagliga, små utgifterna genom att ändra dina vanor. Ha med eget kaffe och laga matlådor hemma är exempel på saker du kan göra för att faktiskt spara tusenlappar varje månad.

Och handla aldrig hungrig! Då impulsköper man oftast mer än man behöver.

Fler tips hittar du hos Sambla: 20 tips för att spara pengar i vardagen!

Gott nytt år och lycka till!