Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Iverstam gläder sig åt att sommaren är slut.  Bild: Olof Ohlsson
Lisa Iverstam gläder sig åt att sommaren är slut. Bild: Olof Ohlsson

Lisa Iverstam: Äntligen är sommaren slut – och min arbetsplats Göteborgsoperan fylls av publik

Vilka har mer längtan till musiken än 86 musiker? Det är 86 musiker som inte spelat för publik på över ett år.

Jahapp. Då var sommaren över. Ja, ja, jag hör era invändningar om att augusti är en sommarmånad, att september kan vara sååå fin, och att brittsommar i oktober faktiskt är ganska vanligt. Men ärligt talat, ni vet det lika väl som jag. Den är över.

LÄS MER: Markägare som vaktar ditt revir: håll koll på allemansrätten!

Jag hoppas förstås att ni alla har haft det fint. Fast ett vet man, och det är att alla inte har haft det bra. Till er som haft en kass sommar – jag önskar er en god, ljus och mild höst.

Själva har vi hängt en del i Halland och varit invaderade av vildkaniner. Tillslut var de så många att vi kom att se dem som snabbfotade tonåringar som hjälpte oss med gräsklippningen. Tyvärr var de inte så nogräknade utan klippte vad som helst. Också detta har de gemensamt med tonåringar. På en del ställen hade de knaprat loss på precis allt med antýdan till grönt. Kaninerna alltså. Tonåringar äter en bara ur huset, och sällan väljer de grönt. Men vet ni vad som är värre än ett gäng vildkaniner på tomten? Det är ett gäng döda vildkaniner på tomten. För plötsligt kom kaningulsoten och tog varendaste en av gräsklippningsmaskinerna. Och självklart kom jag att sakna deras ljusrosa öron, deras skuttiga skutt och deras vita pälsrumpor.

Som jag konstaterade inledningsvis är alltså sommaren över. Möjligtvis kan denna kategoriska inställning hänga ihop med att min semester var slut i början av augusti. Det gör nu ingenting alls. Att säga att det är härligt att vara tillbaka på jobbet är en underdrift, helt utan ironi.

LÄS MER: När jag fick min första dos vaccin kom tårarna

Förra året var tufft. Min arbetsplats Göteborgsoperan har inte haft öppet för publik sedan mars 2020, men däremot producerat närmare 200 digitala sändningar. Men nu har vi äntligen öppnat! Huset vibrerar av energi och kreativitet och vi kan knappt bärga oss till dess att restriktionerna släpps helt och vi kan ta emot fulla salonger igen. För vet ni vad som är mer krävande än ett fullt operahus? Det är ett öde operahus. Där ingen sång hörs från repetitionsrummen, där inga fioler som stäms i orkesterdiket. Där ingen pulserande musik dånar från danssalarna. Där inga sågar hörs i snickeriet, där inga symaskiner spinner i skrädderiet, och där inga stressade regissörer ger regi på stora scenen.

LÄS MER: ”Fort och fel” hade varit mitt valspråk

Men nu ni. Nu smäller det. För vet ni vilka som har mer längtan till musiken än 86 musiker? Det är 86 musiker som inte spelat för publik på över ett år. Och vet ni vilka som har mer kraft och längtan i sina röster? Det är sångare som inte sjungit för publik sedan mars 2020. Och vet ni vilka som har mer energi än 38 dansare? Du gissade rätt – det är 38 dansare som inte har stått på scenen på över ett och ett halvt år.

Nu kör vi. Så underbart att sommaren är slut!

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.