Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tore Lund om sin första riktiga resa efter en påtvingad paus. Bild: Karin Nilsson
Tore Lund om sin första riktiga resa efter en påtvingad paus. Bild: Karin Nilsson

Tore Lund: Äntligen fick jag resa igen – det var fantastiskt att få uppleva friheten

Bort och iväg, morgondagen finns inte, åtminstone inte just nu. Resandet är kanske det vi saknat mest av allt under pandemin.

Jag hade nästan glömt hur det var, hur det kändes att lägga allt åt sidan och bakom sig ett slag, att att leva i nuet, att bara njuta av ögonblicken och det goda livet har att erbjuda.

LÄS MER: När jag ska galoppera tänker jag: ”Det här kan bli det sista jag gör – men det får det vara värt”

Upplevelsen av frihet.

Ja, för visst är det så det är att resa. Bort och iväg och morgondagen finns inte, åtminstone inte just nu…

Pandemin har låst oss inne

Men det var ju ett tag sedan vi kunde göra det senast – resa. Pandemin har låst oss inne, satt oss i fångenskap, begränsat oss. Och resandet tror jag är det vi kanske saknat mest av allt, att upptäcka nytt eller att återse något som är bekant, men förknippat med avkoppling, lugn och sinnesro.

Själv var jag i ett Manchester med lock down i slutet av förra året, jobbade med Champions League. Men det var inte att resa. Allt jag såg av den brittiska staden var ett hotellrum, en fotbollsarena, en flygplats och utsikten från ett bussfönster. Alla andra platser var ’no-go-zones’. Jag hade lika gärna kunnat vara i Trelleborg eller Tranås – och då har jag inget emot vare sig Trelleborg eller Tranås, men de är liksom inte lika häftiga städer som Manchester kan vara.

LÄS MER: Kramar och handslag kommer tillbaka – men inte att gå till jobbet småsjuk

Hösten 2021 är läget emellertid ett annat på många håll. Allt fler länder släpper på restriktionerna, öppnar upp, välkomnar besökare igen.

Och som jag, vi, saknat just detta, att kunna kasta oss ut i världen på nytt. Det är förvisso lite krångligare, det ska till PCR-test, feberkoll, covid-pass, hälsodeklarationer och munskydd är fortfarande ett måste på flygplatser, ombord på flygplan och på åtskilliga resmål.

Munskydd skulle på i butiker

Så var det där jag var, på Menorca i spanska Balearerna. Munskydd på gällde i butiker och i offentliga lokaler, men i stort sett bara där.

Menorca var ett kärt återseende. Det var kanske 14:e eller 15:e gången jag var där sedan 1994. Det blir ju så när en av ens bästa vänner väljer att bosätta sig på ön, bildar familj, startar firma och etablerar sig där.

Trist att ha honom och hans familj så långt bort, så klart. Men fantastiskt att kunna resa dit och hälsa på.

LÄS MER: Jag tappade plånboken på E6 – då blev Bengt från Kållered min stora hjälte

I förlängningen har jag tagit på mig rollen som inofficiell turistambassadör för Menorca. Jag prisar resmålets förträfflighet så fort jag kommer åt, peppar andra att åka dit, berättar om restauranger, utflyktsmål, paradisstränder – utan att överdriva gissar jag att min familj och jag sökt fler än 30 olika sådana under åren – och om den charmigaste lilla staden i hela världen, Ciutadella, en plats med ungefär 30 000 invånare och med anor way back…

Fantastiskt att ge sig iväg

För mig är det bara en lyx och en ynnest att ha en sådan plats att återvända till år efter år, att kunna sätta mig i en bil där och styra den hit eller dit med men inte på måfå utan tvärtom, jag vet vart jag ska, jag hittar.

Att kunna ge sig iväg någonstans igen är fantastiskt.

Jag hoppas att alla MP-läsare också har och får den möjligheten.

Trevlig resa!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.