Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Äntligen publik! 300 fotbollshungriga supportrar såg Jitex möta dominanta Umeå på Åbyvallen

Hamburgare, goda vänner, hejarop och små barn som fick uppleva sin första riktiga fotbollsmatch. Vad gör väl en 0–2-förlust när allt det hanns med?
– Det här är en inkörsport till att få fler att vilja gå på fotboll igen, säger marknadsansvarige Vasilios Vainalis om lördagens publikmatch, den första ordentliga sedan 2019.

På pappret såg det ut att vara en omöjlig uppgift för Jitex. Med fyra omgångar kvar av Elitettan står det redan klart att de gästande ligadominanterna Umeå IK ska avancera till Damallsvenskan nästa säsong, och oddsen för hemmalagsseger under lördagen var talande 5.75.

LÄS MER: Jitex Mölndal föll mot Umeå på hemmaplan

Men de vitlila höll sig ändå vid gott mod.

– Jag tror att vi kommer att stå upp väldigt starkt. Våra tjejer har haft ett uppsving sedan sommaruppehållet, säger Vasilios Vainalis, marknadsansvarig för Jitex.

Jitexdagen uteblev

Med den kostnadsfria publikmatchen brukar Jitex försöka att få till ett större, familjeorienterat program med hoppborg och annan underhållning – en Jitexdag, som Vasilios kallar det. Så blev det inte i år.

LÄS MER: Mölndalsbon Lotta Ökvist om tiden i Manchester United och USA

– Vi har inte riktigt mäktat med. Eftersom vi inte har vetat om eller när restriktionerna ska släppa, blev det lite halvfart i planeringen. Det är fullt fokus på matchen i stället, och föreningens alla tjejer och supportrar sluter upp.

Första matchen för många

En av de stöttande medlemmarna är nioåriga Elsa Eckermann från Toltorpsdalen, som också har fått med sig pappa Andreas, mamma Stefanie och lillebror Arvid (sju) för att dryga ut publiksiffran denna första riktigt kyliga höstdag. Arvid har också bidragit genom att ta med sig sin tyrannosaurus rex, som dels får titta på matchen, dels får stå för underhållningen om fotbollen blir för tradig.

– Det är första gången jag ser fotboll på riktigt. Det är coolare och närmare än på tv:n, säger Elsa, som spelar i Jitex flickor –12.

LÄS MER: Mamma och landslagsspelare – Elin Rubensson siktar på att klara av båda rollerna

Både hon och hennes bror hoppas att Jitex till slut ska kamma hem segern, trots det starka motståndet.

Jitex låg på

Nästan lika hoppfulla är göteborgaren Elise Engstrand, 25, och hennes vän Linn Mörfeldt, 26, från Kungsbacka. De tillhör inte föreningen, men har en vän som spelar i laget.

– Tyvärr är hon skadad, men vi har börjat följa Jitex genom henne. Det kändes kul att få titta på lite fotboll på nära håll igen, säger Elise.

LÄS MER: Fridolina Rolfö om glädjen över nya stjärnklubben ”Otroligt stort”

– Publiktrycket kunde vara lite bättre, säger Linn och tittar ut över den mestadels tysta läktaren där 300 personer följer spelet. Fyra minuter tidigare fick motståndarlaget in matchens första mål, vilket punkterade stämningen något.

Spelar ni själva fotboll?

– Jag gör det, i Onsala BK. Vi var i samma serie som Jitex i flera år innan de gick upp till Elitettan. På den tiden hade det inte gått att följa dem, då var Jitex mer ett hatobjekt. Men nu är det okej.

Vad tror ni om Jitex chanser?

– Det är synd att Umeå fick in ett mål i slutet av första halvlek, för Jitex har legat på. Det kan nog bli jämnt i alla fall. Om de orkar, säger Linn.

Medlemmarna var engagerade

Några av eftermiddagens viktigaste aktörer håller till i utkanten av spelplanen. För vad vore väl en match utan sina bollkallar?

– Vi säger bollflickor, rättar elvaåriga Elna Pettersson från Rävekärr artigt.

LÄS MER: Jitex hyllar stjärnorna – med nya jubileumströjor: ”Vi kommer sticka ut lite”

Hon och kompisen Tora Arnarsdottir (elva), även hon från Rävekärr, väntar på andra halvlek då de ska byta av sina lagkompisar som hämtade förlupna bollar under den första.

Är det inte nervöst att ha publikens ögon på sig?

– Nja. Jag tror inte att de tittar på oss direkt, säger Tora.

Vem tror ni vinner då?

– Jag hoppas förstås på Jitex. Men det ser inte så bra ut nu, säger Elna.

Det skulle inte bli mycket bättre heller. Trots tapper insats från Jitex BK och raska ingripanden från bollflickorna, blev Umeå IK:s tryck för stort. Slutresultatet landade på 0–2 till gästerna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.