Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ida Ivarsson och Linn Bergsten från Almåsskolan är med i antologin.  Bild: Elvira Linderot
Ida Ivarsson och Linn Bergsten från Almåsskolan är med i antologin. Bild: Elvira Linderot

Åttondeklassarna i Mölndal ger ut en bok med skräcknoveller

Den ena älskar att läsa om blod och monster, den andra blundar när det blir för läskigt. Men bådas texter blev utvalda till Åttologin – en novellsamling med skräcktema.
– Jag fick skriva när det var ljust ute, säger Linn Bergsten på Almåsskolan i Lindome.

Varje år får Mölndals åttondeklassare ett författarbesök som en del av stadens Kulturgaranti. Tanken är att alla elever ska få möjlighet att uppleva och skapa kultur. Men i år var upplägget lite annorlunda.

I stället för ett vanligt författarbesök fick eleverna en workshop med tema skräck och spänning. Sedan fick åttondeklassarna skriva sina egna skräcknoveller.

– Det började med att vi träffade Madeleine Bäck som är skräckförfattare. Hon berättade om hur man kan tänka och vad skräck är. Sen fick vi själva skriva, berättar Linn Bergsten.

LÄS MER: Eleverna ger ut skräcknoveller – här kan du läsa två av dem

Skrämmer upp sig själv

Hon går i klass 8C på Almåsskolan och berättar att hon tycker om att skriva – men inte skräck.

– Det var det värsta jag kunde tänka mig. Jag hatar skräck, jag skrämmer upp mig själv så mycket, säger hon och skrattar.

LÄS MER: Från jurist i New York till författare – nu skriver Hanna Lans om Gunnebo

Trots motståndet lyckades hon skriva en berättelse som lärarna var mer än nöjda med. När alla åttor hade skrivit klart valde lärare och skolbibliotekarier ut en novell från varje klass som fick plats i ”Åttologin”. Linns text blev en av dem.

– Jag blev jättechockad. Jag visste att några av texterna skulle hamna i en bok, men jag trodde inte att min skulle göra det, säger hon.

Linn berättar att hon valde att skriva om något som hon själv är rädd för. Det var ett tips hon fick från Madeleine Bäck.

LÄS MER: Tips: Böcker som utspelar sig i Mölndals kommun

– Så då tänkte jag på hur det skulle vara att bli förföljd. Jag fick skriva på dagen när det var ljust ute, säger hon.

Läser gärna skräck

I Linns parallellklass, Almåsskolan 8B, går Ida Ivarsson. Hon blev också utvald till Åttologin, men till skillnad från Linn älskar hon skräck.

– Jag gillar att läsa skräck men det är svårt att skriva. Jag gillar trilogin om Engelfors och har läst mycket av Mats Strandberg, säger hon.

Ida Ivarsson tog till sig av tipsen från författarbesöket och valde en bekant plats för att lättare kunna beskriva den. Hela novellen utspelar sig i en bil.

– Jag försökte tänka mig in i historien och vad jag skulle ha gjort i samma situation, säger hon.

LÄS MER: Konstnären besökte Mölndal – för att laga sitt konstverk

Går att låna

Nu finns samlingen, med ett trettiotal noveller, både som fysisk bok och som e-bok. Alla åttondeklassare har fått varsitt exemplar, och boken finns att låna på kommunens bibliotek.

– Det är häftigt att kunna bläddra i den och inte bara se den i en dator, säger Ida Ivarsson.

Den som vill få ett smakprov ur boken kan läsa Linn Bergstens och Ida Ivarssons noveller här.