Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Hofflander är trött på att bli av med sin cykelbelysning.
Fredrik Hofflander är trött på att bli av med sin cykelbelysning.

Fredrik Hofflander: Öppet brev till alla tjuvar – nu har jag en ny cykellampa som ni kan sno

Vissa tjuverier kan man ju möjligen fatta vitsen med. Men cykellampor? Att de tycks vara Mölndals mest attraktiva stöldgods är en av tillvarons stora gåtor.

Jag har varit förskonad från nästan all typ av brottslighet genom livet. Grov som lindrig. Inget våld, inga bilinbrott, ingen uppbruten garagedörr hemma, ingen som kört på mig på övergångsstället, ingen som stuckit ner handen i min ficka och norpat plånboken på tvåans spårvagn.

Otroligt skönt förstås.

LÄS MER: Dags att erkänna – oj, vad fel jag hade om Årets Mölndalsbo

Cykellampan blev stulen

Men så är det det här med cykellamporna. Häromveckan var det dags igen. Cykeln redigt fastlåst på Brogatan, som vanligt. Jag gick ut genom porten vid femsnåret efter jobbet, fingrade reflexmässigt efter strömbrytarknappen vid styret – tomt. Lampan borta. Inte för första gången. Inte för andra. Inte för tredje och absolut inte för fjärde gången heller.

Kära vardagsbrottslingar. Det här är ett öppet brev till er. Med en ärligt menad och nyfiken fråga: VAD GÖR NI MED ALLA CYKELLAMPOR? Det enda jag är säker på att ni absolut inte sätter dem på era cyklar. Hur kan jag veta det? Ja, ni snor ju alltid bara själva lampan, aldrig hållaren som den är monterad på.

Har ni ett aldrig sinande behov av opraktiskt korta ficklampor och vill av princip inte köpa dem på Clas Ohlson? Jobbar ni på ett konsumtionskritiskt kaosigt konstverk i storformat och behöver rekvisita? Har ni en hemlig och lång kontaktlista med människor som gärna lägger en hundring eller två på en bättre begagnad cykelbelysning som de måste silvertejpa fast på styret?

LÄS MER: Reportaget om tonåringarna på Teaterhuset väcker fina minnen hos mig

”Snor lamporna för att de kan”

Det är faktiskt djupt obegripligt. VARFÖR? Min luttrade cykelvän uttryckte det på krassast tänkbara sätt:

– De snor cykellamporna för att de kan. Så enkelt är det. Du får köpa en billig lampa som ingen vill ta.

Kanske har min vän rätt. Jag minns fortfarande när jag kom ut till min parkerade cykel efter en rolig jobbfest. Förvånat kunde jag konstatera att jag glömt låsa hojen, att den mot alla odds stod kvar – men att lampan givetvis var stulen.

Kära vardagsbrottslingar. Läser ni fortfarande? Mitt besked till er här och nu är att det är fritt fram att sno ännu en hyfsat bra lampa. Köpt på XXL för 600 spänn för bara några dagar sen.

LÄS MER: Jag tappade plånboken på E6 – då blev Bengt från Kållered min stora hjälte

Kan vi göra en deal?

Ja, jag envisas med att fortsätta vilja ha en bra cykelbelysning som gör att jag både syns och ser. Och att jag ska få in rutinen att plocka med mig lampan in på kontoret varje morgon, det behöver ni knappast oroa er för. Jag har försökt intensivt i flera år utan att lyckas.

Men vi kan väl göra en deal? När ni har stoppat stöldgodset i fickan kan ni väl lämna en lapp på pakethållaren där ni skriver vad i hela helskotta ni tänker göra med lampan. Annars kommer jag aldrig att sluta undra.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.