Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Sjölund. Bild: Pressbild
Robert Sjölund. Bild: Pressbild

Robert Sjölund: Agnes Wolds avslöjande gjorde henne äntligen mänsklig

I Agnes Wolds värld är nyttig mat onödig och träningen går bra att hoppa över. Hon är så fri och sorglös att det till slut blir provocerande. Men så kom avslöjandet.

Vad tror du på? Kärleken? Vetenskapen? Gud? Agnes Wold? Eller är det samma sak? Få svenskar kan mäta sig med Agnes Wolds popularitet. Och det är inte konstigt. Wold har gjort sig känd för att avliva myter. Hon säger att det är bra med lite skit i hörnen. Och att vi ska unna oss. Det är klart att folk älskar det. Jag också.

LÄS MER: Kommunen om krögarens EM-knep: ”Gäller att alla tar ansvar”

Det är lätt att tro på en forskare. Särskilt på en folkkär sommarpratare som har blivit utsedd till årets kvinna. Då lyssnar folk. Nu senast i Fråga Agnes Wold. Ett radioprogram om hälsa. Och Wold gör det hon är så bra på: Hon avlivar myter. En efter en. Vid det här laget har hon avlivat så många myter att hon själv har en närmast mytisk status.

En lyssnare som vill dra ner på onyttigheterna berättar att han numera äter antingen godis eller chips när han unnar sig något på helgen. Inte både och som tidigare. Agnes Wold säger att han ju är myndig och gott kan äta både godis och chips när han unnar sig. Jag ler åt hennes rättframhet. Wold säger att vitt bröd är bra och jag tänker att hon är för härlig. Inga moralkakor här inte.

LÄS MER: Bronsman föreslås bli ny ordförande för Åbytravet

Wold skrattar åt folk som äter kosttillskott och säger att det är ”höjden av absurditet”. Hon säger saker som ”ät vad du vill”, ”det är hemskt att äta nyttigt” och ”rultiga människor är gladare”. Och jag skrockar gott. Men så känner jag att något skaver. Wold är nästan omänskligt sorglös. Jag vill också känna mig så där fri, unna mig godsaker, hoppa över träningen och gå runt glad och rultig utan att vara det minsta orolig för konsekvenserna.

Jag retar mig mer och mer och när Wold säger att det inte finns några belägg för att grönsaker är nyttiga känner jag mig provocerad. Inte för att jag vill dra ut till grönsakernas försvar. Jag vill dra ut till beläggens försvar. För hon har ju ofta inga. Och de hon har haltar ofta betänkligt. Hon säger att övervikt är bra eftersom det minskar risken för benskörhet. Ja, men det är rätt dåligt för mycket annat. Hon säger att det är bättre att äta mat med konserveringsmedel än möglig mat. Ja, men hur ofta står vi inför det valet? Hon säger ”jag är hellre lycklig än bantar” med sådan självklarhet att jag vill byta kanal. Är det verkligen så här lätt att vara Agnes Wold tänker jag.

LÄS MER: Efter proppen: Nu drömmer tränaren om att återvända till Mölndals AIK

Då händer det. Wold säger att hon ”bantar alltid på sommaren”. Och det är uppenbart att det är ett misstag. Det liksom undslipper henne och hon blir märkbart störd. Då vänder det för mig. Hon blir plötsligt mänsklig. Till och med Agnes Wold bantar. Kanske avlivar hon i den stunden myten om sig själv. Men vi måste alla dö en smula ibland.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.