Aina Pauser gör konst till nya Åbybadet: ”Lekfullt badtema”

Våren 2023 är det tänkt att det nya Åbybadet ska öppna – och nu börjar flera detaljer falla på plats. Bland annat står det klart hur konsten i simhallen ska se ut.
– Det är ett lekfullt badtema, säger konstnären Ania Pauser.

ANNONS

På idrottsvägen i Åby pågår arbetet med det nya badhuset för fullt. Om allt går enligt plan ska simhallen öppna våren 2023.

Jättesatsningen, som beräknas kosta runt 500 miljoner kronor, innehåller bland annat en 50-metersbassäng, flera undervisningsbassänger, ett familjebad och två stora vattenrutschkanor.

Nu börjar fler detaljer kring simhallen och hur den ska se ut att ta form. Bland annat står det klart att det kommer finnas två konstverk inne i badhuset: ett i entrén och ett runt lekbassängen och caféet.

LÄS MER:Nya Åby ishall är färdig – renovering för över tolv miljoner

– Eftersom vägen går precis utanför badhuset kom vi fram till att det skulle bli trångt att ha något konstverk där. Vi beslutade att hellre satsa på konst inomhus, säger Camilla Lengstrand som är konstintendent i Mölndals stad.

Drygt en miljon kronor

När Mölndals stad bygger om eller bygger nya fastigheter avsätts alltid en viss summa av byggkostnaden till konstgestaltning. I det nya badhuset handlar det om 1,25 miljoner kronor som går till konst.

Sedan tidigare är det bestämt att ett konstverk bestående av stora glassfärer ska möta besökarna i entrén. Nu är det även klart hur konsten runt lekbassängen och caféet ska se ut.

– I det här fallet hade vi väldigt höga materialkrav på grund av luftfuktigheten och värmen i badhuset, säger Camilla Lengstrand.

LÄS MER:Mölndal är Årets superkommun 2021

Det var 72 konstnärer som ansökte om uppdraget till lekbassängen. En jury, bestående av representanter från Mölndals stad, valde till slut Ania Pauser och hennes konstverk: ”Vår dag tillsammans”

– Jag blev väldigt glad. Jag är en badentusiast så det är roligt att få göra konst till just ett badhus, säger Ania Pauser.

Mitt i en lek

Konstverket består av nio fantasifigurer, gjorda i stengodslera.

– Det är väldigt mjuka fantasivarelser. Jag tänker mig att de är mitt inne i en lek, kastar boll, balanserar, står på kanten till en trampolin och så vidare. Jag vill att de ska väcka nyfikenhet och frågor, så att man kan hitta på egna sagor om vilka de är och vad de gör, säger den Orust-baserade konstnären.

LÄS MER:Stora bekymmer med avgaser och kvävedioxider i Mölndals innerstad: ”Vädra åt andra hållet”

Sju av varelserna kommer sättas upp på väggen vid lekbassängen, medan två kommer vara i cafédelen.

–De på väggen kommer man inte kunna ta på, för de sitter ganska högt upp. Men de i caféet kan man möta på närmare håll. De får man gärna ta på och klappa på huvudet tänker jag.

LÄS MER:Åbytravet: ”Fantastiskt roligt med lättade restriktioner”

Kommer du själv besöka badhuset när det är klart?

– Absolut, jag ska ta dit hela familjen. Jag har sagt till alla att vi ska bada med konsten.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS