Lasse Berghagen på Vallarna
Lasse Berghagen på Vallarna Bild: Annika Karlbom

Allsångens mästare Lasse Berghagen är klar för Mölndalsdagarna

En artistlegendar kommer äntra scenen under Mölndalsdagarna. Nu står det klart att bokning nummer fyra är två meter lång – en stolt låtmakare med Stockholm i sitt hjärta.

ANNONS

Det är en mörkare röst än normalt som svarar i telefon från de centrala delarna av huvudstaden:

– Berghagen.

Intervjun var planerad att göras några dagar tidigare men en förkylning satte då stopp. Däremellan har Lasse Berghagen ändå genomfört tre konserter i Berwaldhallen med Radiosymfonikerna, Charlotte Perelli och Tommy Nilsson på en gala för SR P4.

– Det gick bra. Jag är fortfarande förkyld men det är inget att göra något åt.

Hur jobbigt är det som underhållare att egentligen aldrig kunna vara sjuk?

– Det är speciellt men också så som artistlivet är. Jag har ställt in fyra gånger under 55 år och då var jag väldigt dålig med lunginflammation. Jag har också lovat en person nära mig att aldrig spela med hög feber. Att stå på scen är som att idrotta. Det går inte att göra med hög feber.

Ledde allsången i tio år

Det finns artister som haft större framgångar, såväl internationellt som inom Sveriges gränser. Men vad gäller att vara folkkär är det få som slår sångaren, låtskrivaren och skådespelaren Lars Nils Berghagen född 13 maj 1945.

Under tio säsonger (1994–2003) var han programledare för Allsång på Skansen i SVT. Och rimligtvis har en betydande andel av personer födda i Sverige på 1940-talet och framåt sjungit med i låtar som Teddybjörnen Fredriksson eller En kväll i juni där en gammal morfar tar av sig sin kavaj och sparkar av sig båda skorna.

”Har blivit väldigt populär”

Han är själv särskilt glad över den senare som skrevs i slutet av 1960-talet och som han sjöng in 1970 men inte släppte förrän fem år senare.

– Den är lyrisk och poetisk med en eftertänksam text och inte bara ding-dong. Den har blivit väldigt populär. Jag var i Globen häromdan som gäst när Markoolio hade show. Då ställde sig hela arenan upp och sjöng med.

Är det den låten som flest människor förknippar dig med?

– Jag skulle säga att det är tre låtar. Teddybjörnen Fredriksson, En kväll i juni och Stockholm i mitt hjärta som de spelar varje gång när det är Allsång på Skansen. Sen är det väl en till som många sjunger med i nu för tiden, Vi sätter färg på Liseberg (specialskriven till Lotta på Liseberg i TV4).

Inga fler turnéer

Han har nyligen släppt en biografi, Hej livet, tillsammans med författaren Marcus Birro. Under våren väntar därför lite boksigneringar och några ströspelningar, men turnélivet har Lasse Berghagen lämnat bakom sig.

– Jag har åkt buss och bil så det räcker. Soundcheck klockan 16 och sen vänta till man ska gå på scen vid 22.30. Och sen det här med att alltid uppträda på helger, det har gjort att jag missat så många födelsedagar och andra festligheter genom åren. Nu håller jag mig till ströjobb.

Inget förhållande till Mölndal

Det är lördagen 4 juni, när Mölndals stad firar 100 år, som Lasse Berghagen kommer stå på scenen i Stadshusparken. Per Andersson ska agera konferencier och som Mölndals-Posten berättat tidigare finns även Mellovinnaren Tusse Chiza, Så mycket bättre-stjärnan Ana Diaz samt schlager- och countrylegendaren Kikki Danielsson med i startfältet.

– Kikki har jag haft kontakt med i över 30 års tid men Tusse och Ana Diaz har jag aldrig jobbat med. Fast på något sätt känner man varandra ändå, vi är ju släkt eftersom vi är i samma bransch.

Har du något förhållande till Mölndal?

– Nej absolut inte. Jag kommer köra på som jag brukar och jag har aldrig haft något problem med att sjunga Stockholm i mitt hjärta även när jag är i Borås. Men det ska bli kul att komma till Mölndal och vara med på 100-årsfirandet.

Jag tror jag jobbar men hoppas i alla fall att jag kan tjuvkika lite på din konsert.

– Vem vet, det kanske bara blir du och jag?

Jag kan nog utlova att några fler kommer.

– Vad skönt, då får vi hoppas på en bra kväll.

LÄS MER:Tusse kommer när Mölndal fyller 100 år

LÄS MER:Artisten Ana Diaz kommer till Mölndalsdagarna: ”Melodimakare i världsklass”

LÄS MER:Kikki Danielsson klar för Mölndalsdagarna

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS