Anette lämnade Mölndal – har blivit stor trädgårdsprofil från sin gård i Skåne

Mamma och pappa hade rosor och jordgubbsplantor, maken var granne med Mölndals trädgårdsikon. Men det var först när Anette och Stefan Nilsson köpte kolonilott i Sigtuna som trädgårdsintresset tog riktig fart. Idag är de självförsörjande på frukt och grönsaker.

ANNONS
|

I veckan damp ett tips ner till Mölndals-Posten. Väletablerade trädgårdspersonligheten Anette Nilsson, aktiv i skånska Röstånga och gården Boäng, skulle enligt tipsaren vara mer Mölndal än komikern Per Andersson.

Hur är det med den saken?

– Nja, jag vill inte jämföra mig med honom. Men när jag föddes bodde jag på Krokslätts Parkgatan, sen tog jag mig via Toltorpsdalen till en uppväxt på Ryet. På Fässbergsgymnasiet och under arbetet med Fässbergsrevyn träffade jag Stefan. Herregud, vi har varit ihop sen dess! Och min syster bor kvar på Kikås och svärmor vid Stensjön.

LÄS MER:Gröna Bladverk slog omsättningsrekord 2020: ”Marknaden är enorm”

Karin Berglund var hennes startskott

Även om det både fanns rosor och jordgubbsplantor i trädgården på Rygatan så var det först i samband med en flytt till Sigtuna och när paret fick en kolonilott som trädgårdsintresset vaknade på riktigt.

ANNONS

– Men mycket var ändå Karin Berglunds förtjänst. Stefan hade bott granne med henne i Helenevik, jag hade sett hennes odlingar och när jag läste hennes bok Lust och fägring så hände något.

LÄS MER:Marios gjorde tv-succé med sitt pampiga drömhus i Hills villastad

Intresset för plantorna på kolonilotten i Sigtuna växte, de blev fler och av många olika slag och Anette tillbringade allt mer tid på platsen.

– Stefan är pilot och är borta en hel del. När han var hemma var det så skönt att ta en paus från barnen och bara vara ute bland växterna.

Flyttade närmare släkten

År 2000 var planen att familjen Nilsson skulle flytta närmare släkten i Mölndal med omnejd. Så de köpte gården Boäng i Svalövs kommun – i det mellersta av Skåne.

– Stefan behövde bo nära en stor flygplats och från Boäng till Kastrup var det inte så långt när Öresundsbron byggdes. Samtidigt är det också mycket närmre till Mölndal från Skåne än från Stockholm.

Anette Nilsson

Ålder: 60 år.

Familj: Maken Stefan och vuxna barnen Daniel, Henrik och Elin samt katter, ankor och höns på gården.

Bor: På gården Boäng, Röstånga i Svalövs kommun. Uppvuxen i Krokslätt, Toltorpsdalen och på Ryet.

Gör: Trädgårdsmästare och arbetsterapeut.

Intressen: ”Jag är helt galen i att sticka. Det är en så bra kombo till trädgårdsslitet. Tidigare höll vi på med sportdykning och skidåkning men det var ett tag sedan. Nu måste man ha någon som passar plantor och djur om man ska i väg”.

Aktuell: Kom nyligen ut med boken Den blomstrande köksträdgården tillsammans med fotograf Monica Norrby, även hon född i Krokslätt.

På Boäng har Anette och Stefan fram till idag anlagt bit för bit. På den 6 300 kvadratmeter stora tomten finns en väl utbyggd köksträdgård på 400 kvadrat. Det är där och i växthusen som Anette mer eller mindre bor under den här perioden av året.

– Mellan mars och juni är jag här så länge det är ljust, på hösten blir det också en hel del timmar men det är det värt. Jag älskar att vara här.

LÄS MER:Succe för Mölndalsbullar till årets kosläpp

Odlar nästan allt

Blommor, kryddor, frukt och grönsaker samsas om utrymmet i köksträdgården och de senaste åren har paret Nilsson varit i det närmaste självförsörjande på frukt och grönsaker. Och dessutom har Anette blivit något av en trädgårdsprofil med många följare på sin blogg och sociala medier.

– Allt som går att odla här har vi tillräckligt av. Jag får förstås köpa citroner och apelsiner men mycket hänger på hur duktig man är på att äta det som säsongen bjuder på. Vi tar tillvara på det mesta och ger bort en del.

Det går också att tillägga att en hel del plantor också säljs till besökare.

LÄS MER:Guide: Här kan du vandra i Mölndal

Bilderna blev till en bok

Härom veckan var Anette tillbaka på hemmaplan. Eller åtminstone i Mölnlycke för att signera boken Den blomstrande köksträdgården som hon gjort tillsammans med fotografen Monika Norrby.

– Monika kom hit första gången 2007 och har kommit hit och fotat till trädgårdsreportage flera gånger efter det. Till slut sa hon ”med allt detta bildmaterial, ska vi inte göra en bok?” Jag vet inte om jag hade fått tummen ur om vi inte haft Monikas bilder.

Boken trycktes i februari och gavs ut 29 mars.

Blir det någon uppföljning?

– Det här var min första och det var mycket jobb. Men i slutet av boken har jag en lång önskelista på trädgårdar i Frankrike och England jag skulle vilja se. Om jag gör det någon gång får jag kanske lust att skriva mer.

Fem odlingstips

1. ”Jorden måste vara bra. Jag använder mycket hästgödsel. Det är viktigt med jordförbättring”.

2. ”Förodla mycket plantor för det är svårare att lyckas med direktsådd. Jag sår och drar upp plantor innan jag sätter ut dem”.

3. ”Odla det du tycker om. Strunta i om någon säger att det är svårt. Det är ju ingen mening att odla rädisor om du inte gillar rädisor”.

4. ”Gå med i en odlargrupp. Det finns hur många som helst på Facebook”.

5. ”Hitta en odlarkompis så att ni kan pusha varandra”.

ANNONS