Bibliotekarien Therese från Kållered säljer hemodlade blommor utanför huset

Kålleredsbon Therese Svanberg ägnar arbetsdagarna åt att söka i databaser på Sahlgrenskas bibliotek, men fritiden tillbringar hon långt från allt vad skärmar heter. Inspirerad av den så kallade slow flowers-rörelsen har hon börjat odla blommor till försäljning.
– Min tanke är att göra små buketter som vem som helst kan unna sig på söndagspromenaden, säger hon.

ANNONS
|

Slow flowers (ungefär: ”långsamma blommor”) är en internationell rörelse som också har slagit rot i Sverige de senaste åren. I korthet uppmuntrar den till att välja lokalt odlade blommor i säsong, i stället för snittblommor som besprutats med kemikalier och transporterats lång väg.

En av anhängarna heter Therese Svanberg, 46, och är bosatt i östra Kållered.

Bara att så fler frön

Grönsaksodling har hon varit intresserad av länge, vilket man som besökare lätt kan sluta sig till efter att ha passerat villans stora och frodiga trädgård, där enorma femkilos-squasher samsas med både majsplantor och tistlar. Blommorna är dock en senare historia; åtminstone för annat än hemmabruk.

ANNONS

LÄS MER:Nagelbitaren slutade bita – blev världsmästare i nageldesign

– Det är väldigt fint med blommor och kändes så synd att behöva plocka in alla, för man vill ju att de ska stå kvar ute i rabatten. Därför började vi odla lite mer. Det var kanske två år sedan. Det var bara att så fler frön, inte så svårt, berättar hon.

Plötsligt stod hon alltså med ett överskott av dahlior och lejongap. Efter att ha besökt sin moderskommun Karlskoga tidigare i sommar, väcktes en idé om vad hon skulle kunna göra av dem.

LÄS MER:Glädje och pepp när Lindomebon Anna Forsberg håller träningspass i det fria

– Jag gick förbi en väldigt duktig florist som hade ställt ut blommor till försäljning hemma, och som hade ett instagramkonto där hon visade upp sina buketter. Jag tänkte att det här, i liten skala, skulle jag kunna göra.

Blommor för alla

Vips, så var Sporreds blommor fött. Nu ställer Therese ut sina buketter på ett bord vid vägen då och då, när hon hinner och kan.

– Det finns folk som är oändligt mycket duktigare än jag på att binda buketter, som kan göra det stort och flådigt så att det ser fantastiskt ut. Jag har en liten tanke om att min grej kan vara att göra ganska små buketter så att vem som helst ska kunna unna sig något på sin söndagspromenad.

LÄS MER:Cecilia bakar tårtor utan ägg till barnkalas – för att ingen ska känna sig utanför

Finns det några regler bakom bukettkomponering, vad som måste med och så?

– Det kanske det gör, men det bryr jag mig inte om. Jag tar det som jag tycker ser fint ut. Lite blommor, lite gräs, lite blandat så.

Gensvaret har varit positivt.

– Det är inte så att jag säljer slut på allting, men jag har sålt någon bukett varje dag och folk har blivit glada av att se bordet. Vissa är ute med bilen och stannar när de ser skylten vid vägen, andra har sett något inlägg på Instagram och bestämt sig för att promenera hit.

Therese Svanberg

Ålder: 46

Bor: Villa i Kållered. Uppvuxen i Karlskoga, Värmland.

Bakgrund: Har läst arkeologi och engelska på universitetet. Utbildad bibliotekarie. Säljer trä- och keramikhantverk med maken och några vänner i en lokal på Spinneriet.

Familj: Maken Viktor och katterna Doris och Findus (”Vi har höns, så självklart behövdes en Findus.”).

Fritidsintressen: Hantverk, odling, miljö och natur.

Om älgarna på gården: ”Ibland kan det hända att en bjässe står och äter av äppelträdet precis här utanför. Jag blir inte orolig, men visst känner jag att ’hmm, behöver jag verkligen gå ut till garaget just nu?’ Ofta kan man ju vänta en stund så att han får äta klart.”

Sociala medier: @sporredsblommor på Instagram. Där visas bilder från bordet på Sporredsvägen 12.

– Det är vad det är. Orkar jag inte ställa ut buketter någon dag så blir det så. Det ska inte bli någon stress eller något måste, för det var inte det som var meningen. Det skulle vara en kul grej mer. Det blir många åtaganden om man gör en stor sak av det.

Hopp om mindre skärmtid

Ändå finns det i bakhuvudet en tanke om att någon gång, kanske, eventuellt, ”vi får se” och delvis, leva på hobbyn.

LÄS MER:Sa upp sig för sin konst: ”Har aldrig varit så här lycklig”

– Kanske kunde man gå ner till åtminstone halvtid på jobbet? Om det skulle gå hade jag inte protesterat. Ju mindre tid man behöver tillbringa dagarna framför en skärm desto bättre tycker jag.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS