Bilder från förr: Så har Brännås sett ut i olika tider

Under 1900-talet byggdes Egnahem bland annat i Toltorpsdalen, på Solängen, uppe på Ryet och i Brännås. Här kan du se hur Brännås och Rävekärr förvandlats genom åren.

ANNONS
|

I början av 1900-talet bredde Egnahemsrörelsen ut sig i Sverige. I Mölndal medförde detta att det gamla samhället med lantbruk, industrier och arbetarbostäder omvandlades och blev anpassat till den nya tiden.

Egnahem byggdes bland annat i Toltorpsdalen, på Solängen, uppe på Ryet och i Brännås.

Namnet kommer från gården Brännås

Stadsdelens namn kommer från gården Brännås, som tillsammans med gårdarna i Forsåker ägde den mark som bebyggdes.

Brännås innehades i början av förra århundradet av Johan Alfred Andersson. Han var snickare och drev det lilla jordbruket på sin fritid. 1923 uppförde han en ny mangårdsbyggnad, som fortfarande finns kvar, nu med adress Flugsnapparegatan 15.

Så här såg själva gården Brännås ut. Bilden är taget 1960.
Så här såg själva gården Brännås ut. Bilden är taget 1960. Bild: Sven Olof Olsson

En fin bild på gården Brännås, fotograferad 1960 av Sven Olof Olsson. Då var adressen Östra Falkgatan 15.

ANNONS

Så såg Brännås ut på 30-talet

Detta är det äldsta fotografiet av tre hos Mölndals hembygdsförening som speglar olika faser av bebyggelsen i Brännås.

Brännås på 1930-talet.
Brännås på 1930-talet. Bild: Mölndals hembygdsförening

Bilden visar de första husen vid Brännåsvägens anslutning till Kungsbackavägen, Riks-tvåan. I bildens vänsterkant ligger Erik Svenssons hus och därintill Mauritz Kjellmans fastighet. De hade adress Kungsbackavägen. De båda andra husen i förgrunden ägdes på 1950-talet av Bror Wendin och Gottfrid Löfgren.

I bakgrunden syns några hus på Kondorsgatan och längst bort skymtar Skedegatan. Växthusen tillhörde 1934 Hugo Nilsson, men förvärvades några år senare av Knut Olsson.

Jordbruksmarken dominerar – fotografen är okänd.

Byggdes småhus i området

Flygbilden från 30 juni 1972 visar den tårtbitsplanerade Egnahems-bebyggelsen i Brännås. Fortfarande finns det jordbruksmark kvar åt Forsåker-hållet till.

Brännås på 70-talet.
Brännås på 70-talet. Bild: Bo Ridderbjelke

Småhusen – de kallades så – i Brännås byggdes i slutet av 1940-talet. Det var grupphus som tillverkades i byggsats och förmedlades av HSB till egnahemsbyggarna. Tomt och byggsats kostade då kring 20 000 kr.

I bildens nederkant ligger banvaktsstugan vid Åbro och man kan följa Ävans/Kålleredsbäckens slingrande lopp. Till vänster har Helge Larsson i Forsåker Storegården just hässjat sitt hö och på Brännås fotbollsplan finns nu Papyrus baracker. Flintegatans radhus hamnar utanför tårtbiten.

Ny flygbild från 2000-talet

Anders Nyléns flygbild är fotograferad den 6 oktober 2018. Det är lätt att urskilja Brännås tårtbit, men nu har Kronogårdsgatan tillkommit, liksom Pappersgruppens lager till vänster i bild.

Flygbild från 2018.
Flygbild från 2018. Bild: Anders Nylén

Rävekärrsskolan finns med, liksom husen på Brännås ängar utefter Flugsnapparegatan. I höger bildkant finns bebyggelsen i Rävekärr och Zackrissons möbelhus, som inte var en möbelaffär längre. Man kan också ana Fågelbergsbacken mellan Hulelyckan och Brännås.

Rävekärrs prästgård

Jag kan inte låta bli att ta med en femte bild, Rävekärrs prästgård. Det är en höstbild från den 8 oktober 1972 med härliga färger.

Rävekärrs prästgård.
Rävekärrs prästgård. Bild: Bo Ridderbjelke

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Museum, hotell och höghus med 14 våningar – här är planen för nya Forsåker

LÄS MER:Ebbe, 8, fick testa det nya Lisebergshotellet Grand Curiosa

LÄS MER:Målet för Forsåker vårdcentral: Skapa bättre vanor hos överviktiga patienter

ANNONS