Bildspecial: Så har översvämningarna vid Mölndals bro sett ut

Under årens lopp har vi vant oss vid översvämningar vid Mölndals bro. Här är bilder från några av alla tillfällen.

ANNONS
|

Under årens lopp har vi vant oss vid översvämningar vid Mölndals bro. Extra märkbart blev det när pråmtrafiken upphörde på Mölndalsån på 1940-talet. Innan dess hade pråmarnas propellrar till viss del rört upp bottenslammet som transporterats bort med vattenflödet. Nu sjönk det i stället till botten och begränsade flödet ytterligare – och Mölndalsån svämmade över än mer.

LÄS MER:Från Göteborgs Makadam till Swerock – så gick det till när stenbrottet kom till Kållered

Vissa år fick Kålleredsbussarna köra över Brännås och Forsåker för att undvika vattenmassorna och att gå på landgångar vid Mölndals bro var något som alla kände till.

LÄS MER:Elin Carbe var en stjärna med kameran – här är sju av hennes bästa bilder från Mölndal

I Mölndals Hembygdsförenings bildarkiv finns ett stort antal översvämningsfoton. Här kommer några!

Bilder från Mölndals hembygdsförening

Pojke vid Mölndals bro

Det är Elin Carbe som har förevigat pojken på väg norrut. Hon står med kameran vid korsningen i Mölndals bro. Intressant att notera är att stenläggningen utanför grannfastigheten till Nymans – som låg precis i korsningen – består av kullerstenar, eller i vilket fall inte av huggna gatstenar. Tiden är troligen 1910-talet. Spårvagnshallen finns med och den uppfördes 1908. Till höger syns spårvagnshallen och kringlan till vänster tillhör Olof Asklunds Ångbageri.
Bilder från Mölndals hembygdsförening

Bil kör genom vattnet

Här kommer ytterligare några bilder från översvämningar vid Mölndals bro. Denna bild är antagligen tagen kring 1935. Även om inte Hantverkshuset/Gillet syns bör huset vara byggt, eftersom Stibergs Livsmedel har flyttat. Affären låg ursprungligen där Hantverkshuset byggdes 1933. Fabriksförsäljningen har inte flyttat in ännu i gamla spårvagnshallen så tiden är före 1937.

Blött vid speceriaffären

Bilden är tagen vid Mölndalsbro kring 1920. Huset låg ungefär där rulltrappan går upp till resecentrum och inrymde bland annat en speceriaffär. 1923 flyttade Sparbanken in – som sedan flyttade till Tempelgatan. Mannen till höger i bilden står utanför blivande Hantverkshuset med restaurang Gillet.
Bilder från Mölndals hembygdsförening

Stövlarna åkte på

Knut Kjellman har ställt upp personerna vid Mölndals bro under en av de otaliga översvämningarna. Till vänster ligger Fagerbergs Koks, i mitten en Rak & Frisersalong och till höger Spårvagnshallen. Bilden är troligen tagen på 1920-talet.
Bilder från Mölndals hembygdsförening

En vanlig översvämning

Året är 1927 och det var naturligtvis översvämning vid Mölndals bro, kanske inte så märkvärdigt i sig. Men här visar Knut Kjellman sin fotograferingskonst i ett nötskal. Han får alla personerna att titta rätt in i kameran - till och med de som står i bakgrunden! De måste ju ha stått stilla en lång stund. Han kanske hade hjälp av polisen att hålla ordning? Antingen hade han en kraftig röst eller en megafon.
Spårvagnshallen till vänster, Sparbankshuset i mitten och Olof Asklunds Ångbageri med kringla till höger.
Själv står Knut med kameran utanför Tekniska Fabriken Svanens byggnad.
Bilder från Mölndals hembygdsförening

Spårvagnen fick vända

Det är översvämning vid Mölndalsbro och spårvagnen på linje 8 mellan Mölndal och Drottningtorget får stoppa och vända vid Annehill, trädgårdsmästeriet vid nuvarande Växthusgatan.
Året är 1935, det är enkelspår ut till Mölndal. Fram på spårvagnen hänger spettet, som föraren använde när han manuellt skulle växla in på mötesplatserna som hade dubbelspår – och naturligtvis när han skulle växla spår inne i Göteborg. Dubbelspår fanns bara till Elisedal och slingan där. Mötesplatser fanns vid Sörgården, Bosgården och vid ändhållplatsen i Mölndalsbro.
Bilder från Mölndals hembygdsförening

Brandkåren ryckte ut

Mölndalsån svämmar över och brandkåren får länspumpa källaren till Hantverkshuset/Gillet på Frölundagatan, under övervakning av polisen.
Bakdäcken på brandbilen verkar vara av massivt gummi. Notera öglorna som brandmännen skulle hålla sig i under utryckning.
Axel Niklassons Charkuteri har en härlig förkortning i namnet; A. BOL. i stället för AB!
Bilden är tagen av Knut Kjellman efter 1933, då Hantverkshuset var färdigbyggt, men före 1938 då Centrumhuset byggdes. Stenbeläggningen är nämligen den gamla som fanns innan bygget.
Bilder från Mölndals hembygdsförening

Vårfloden ställde till det

När vårfloden kom 1943 var bygget av LMC:s nya mejeri på Ågatan ännu inte klart.
Innan mejeriet ens var invigt i juli 1943 hade man alltså en översvämning i källaren.
I bakgrunden dominerar Svalöfs magasin. På samma bild syns därför två viktiga delar av Mölndals lantbrukshistoria, distribution av utsäde och färdig produkt.
ANNONS