Bildspecial: Så såg Mölndals centrum ut på 90-talet

Hur såg Mölndals centrum ut på 1990-talet? Det var ju alldeles nyss och ändå är det redan 30 år sedan.

ANNONS

Mölndal är en stad som har genomgått stora förändringar i både bebyggelse och struktur de senaste hundra åren och är i ständig förvandling. Det var inte så många år sedan den nya gallerian invigdes och det byggs fortfarande nytt i Innerstaden i Mölndal. Inom ett antal år finns även den helt nya stadsdelen Forsåker på plats.

I maj öppnar en ny temautställning om 90-talet på Mölndals stadsmuseum. Med anledning av den kommande utställningen pågår insamling av minnen från tiden. Vi på museet gräver förstås också i våra egna arkiv efter vad som hände då.

Med hjälp av bilder kan vi göra en resa tillbaka i tiden till 1996. De flesta bilderna i fotosamlingen har sitt ursprung från ett skolprojekt med Kvarnbyskolans elever som fick i uppgift att dokumentera Mölndals centrum samma år.

ANNONS

Bilder ger förståelse

Genom att se tillbaka kan vi få en bättre förståelse av platsen. Staden har inte bara hänt, det är tidigare generationers beslut, tankar och drömmar som påverkar hur det ser ut idag.

På Brogatan pågick handel precis som i många andra mindre städer. Här fanns butikskedjor som Kappahl, Lindex och Åhléns blandat med lokala butiker. På Ericsons foto och kunde du få din filmrulle på 24 eller 36 bilder framkallade och i Skivbutiken lyssna på den senaste musiken på CD.

Det gick fortfarande att gå till Handelsbankens lokalkontor för att hämta ut kontanter eller betala räkningar. Böcker köpte vi över disk i Mölndals bokhandel och maten inhandlades på Hemköp och Konsum.

Bussarna stannade under bron

Lokaltrafikens bussar stannade under bron vid denna tid. En tristare och mörkare plats fick de tappra som väntade på bussen nog leta efter.

På Mölndals stadsmuseum jobbar vi både med att dokumentera de pågående förändringarna och att berätta om de som har skett genom åren. 1990-talet kan kännas som alldeles nyss, men ändå har 30 år snart passerat och mycket har hänt.

Kommer du ihåg ditt 90-tal i Mölndals centrum?

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Det vill Mölndalsborna ha mer av i Innerstaden

LÄS MER:Så påverkas Mölndalsborna av de stigande matpriserna

LÄS MER:Ica Nära öppnar i Pedagogen park – satsar på snabba kunder

ANNONS