Björn är Åbys meste domare – på lördag håller han koll på Paralympiatravet

Han har dömt 30 000 travlopp runt om i Sverige och jobbat på Åbytravet i 45 år. Trots att Björn Persson har trappat ned är han på lördag på plats i måldomartornet igen när det vankas final i penningstinna Paralympiatravet.

ANNONS
|

Enligt travreglementet är måldomaren högste chef under tävlingsdagen och beslutar bland annat om ordningsföljd i mål samt fastställer hästarnas sluttider. Måldomarnämnden är tillsammans med måldomaren tävlingsdagens högsta beslutande organ.

Inte alltid en dans på rosor

Björn Persson vet en hel del om uppdraget som måldomare då han suttit på posten runt 30 år på Åbytravet. Det är inte alltid en dans på rosor att diskvalificera ekipage, speciellt inte om det är stora tävlingsdagar med mycket prispengar i potten. Ibland har till och med kuskar varit så förgrymmade att de har tagit den rangliga trappan upp till måldomartornet för att protestera vilt mot ett domslut.

LÄS MER:Ingen publik när Paralympiatravet avgörs på Åby

Björn Persson berättar att han haft som regel att aldrig läsa i medierna dagarna efter tuffa domslut.

ANNONS

– Det har jag sagt till min efterträdare. Läs inte, du blir bara deprimerad. Sedan har jag så klart alltid svarat i telefon om journalister ringer. Har man gjort fel får man erkänna det. Det händer att inte har sett allt och tar fel beslut.

"Folk var vansinniga!”

Han visar ett nyhetsklipp när franske storstjärnan Jean Michel Bazire var på besök och blev fly förbannad över ett domslut.

– Han trängde sig ut i sista sväng och vi diskade honom. När han kom upp här var han inte glad, kan jag säga. Han sa att han aldrig skulle komma tillbaka till Sverige igen och tävla.

LÄS MER:Fransk topphäst klar för storloppet på Åby

En annan incident inträffade på 90-talet när det var storlopp och mellan 10 000 och 12 000 i publiken. Hemmaprofilen Olle Goop hade precis vunnit med sin häst till stort jubel. Han var redan i vinnarcirkeln och hästen hade fått ett segertäcke, när domslutet om diskning efter trängning ropades ut.

– Herregud, folk var vansinniga. Olle kom upp i tornet med körspö och allt och skällde. Leif ”Loket” Olsson var konferencier och ropade till oss i tornet: ”ni kan för fan inte diska en sådan här dag”.

Enligt travsportens regemente får man vara högst 68 år som måldomare. Björn Persson, som i år fyller 71, har med anledning av det trappat ned de senaste åren. Numera fungerar han som reserv.

– När någon är sjuk eller på semester hoppar jag in. Så nu på lördag jobbar jag faktiskt i måldomartornet.

Blev utnämnd till riksdomare

Men hur började det då? Björn Persson kan tacka sin pappa för hästintresset.

– Min pappa flyttade från Jägersro och hit till Algot Scotts stall. Han var lärling och kusk så intresset väcktes där när jag som liten grabb var i stallet.

I tonåren jobbade han extra i stallet på somrar och helger och efter gymnasiet testade han på att vara lärling och själv köra travlopp under en fyraårsperiod. I mitten på 70-talet fick han en förfrågan från startpersonalen på Åby att hjälpa till som funktionär och tio år senare öppnades dörren till måldomartornet och måldomarnämnden. 1997 blev han utsedd till måldomare. Som grädde på moset blev han utsedd till riksdomare 2002 och kuskade land och rike runt med upp till hundra tävlingsdagar per år.

LÄS MER:Världsstjärnan Ecurie D. klar för Åbys storlopp

– Det måste finnas en riksdomare när det är V75. En resurs utöver måldomarteamet. Jag höll på i 15 år. Det var väldigt roligt och jag var nästan på alla banor i Sverige. Man fick många goda vänner.

Hur ska en bra måldomare vara?

– En måldomare ska ha civilkurage och samtidigt vara ödmjuk. Det gäller att ha fingertoppskänsla. Man får välja när man ska bestraffa och när det räcker att tala kuskar tillrätta. Det är en balansgång. För min del var jag alltid och hälsade på i fikarummet på tävlingsdagen där kuskarna satt. Det var inte alltid som någon ville prata men jag vet att det var uppskattat.

Åbys största dag för året

Paralympiatravets final är det första storloppet under den svenska travsäsongen och körs på Åby under lördagen. Loppet körs över distansen 2 140 meter med autostart. 10 startande stjärnekipage tävlar om 1,5 miljoner kronor i första pris.

På lördagen avgörs också de klassiska storloppen Drottning Silvias pokal och Kungapokalen.

På grund av coronapandemin tillåts ingen publik på Åbytravet.

ANNONS